profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 15:12
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
Εκτύπωση E-mail

Μύθοι και Πραγματικότητα για την «Πράσινη» Ενέργεια

H ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο αναλώσιμο προϊόν. Χωρίς ενέργεια δεν θα υπήρχε ηλεκτροδότηση, θέρμανση, βιομηχανία ή μεταφορές. Η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, η κατανάλωση ενέργειας και η πολιτική γύρω από ενεργειακά θέματα αποτελούν κινητήριες δυνάμεις που οδήγησαν σε διεθνείς συρράξεις στο παρελθόν, κυριαρχούν στις σημερινές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις, και αναμένεται να επιτελέσουν το ίδιο στο μέλλον. 

Και παρ’ όλα αυτά, λίγα θέματα στη σύγχρονη ιστορία έχουν δημιουργήσει, έστω και αθέλητα, τόση παραπληροφόρηση όσο το ενεργειακό. Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, η ελάττωση κατανάλωσης ενέργειας -σε αντίθεση με την αύξηση αποδοτικότητας της ενέργειας που καταναλώνεται- δεν αποτελεί ελκυστική λύση. Επανειλημμένες μελέτες έχουν καταδείξει την αδιαμφισβήτητη σχέση -και για την Ελλάδα- ανάμεσα στην κατανάλωση ενέργειας και το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), γενικό δείκτη του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας.

 Για λόγους ανταγωνιστικότητας, οι περισσότεροι τομείς οικονομικής δραστηριότητας ήδη εξοικονομούν ενέργεια όπου αυτό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στους στόχους τους. Υποχρεωτική απότομη ελάττωση της κατανάλωσης ενέργειας θα κατέληγε σε ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας και ελάττωση του ΑΕΠ. Αλλά και η αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση ενέργειας δεν καταλήγει πάντα στην επιθυμητή ελάττωση κατανάλωσης, ενώ πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση, λόγω ευρύτερης χρήσης αποδοτικών συσκευών από καταναλωτές.

 Κλασικό παράδειγμα για την Ελλάδα: Η πτώση στο κόστος αγοράς και λειτουργίας κλιματιστικών έχει καταλήξει σε τέτοια εξάπλωση της χρήσης τους που πλέον απειλεί συνεχώς με διακοπές ηλεκτρικού το καλοκαίρι (εκτός αν κανείς αναπολεί την συμπαθή επίκληση «Απόψε που την έβγαλα την μπέμπελη...» στον αλησμόνητο «Τραμπαρίφα»). Το 86% της ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από καύση υδρογονανθράκων (γαιάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 30 χρόνια ήταν 90%, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ήταν μόλις το 60% της σημερινής. Προβλέψεις από την Υπηρεσία Ενεργειακών Δεδομένων (ΕΙΑ) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας (DOE) για το 2030 τοποθετούν το αντίστοιχο ποσοστό για τους υδρογονάνθρακες στο 86,5%, παρότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 62% και παρά τις καλώς εννοούμενες ρητορείες σχετικά με -αναμφίβολα απαραίτητης- εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στις ίδιες προβλέψεις φαίνεται ότι η ηλιακή μαζί με την αιολική ενέργεια, πρόσφατα στο προσκήνιο, θα καλύπτουν συνολικά λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης μέχρι το 2030 - παρότι η θερμοδυναμικά διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια είναι υπεραρκετή για τον πλανήτη (ίσως η επιστήμη υλικών να βοηθήσει στη χαλιναγώγησή της). Και ακόμη και αν η ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια τριπλασιαστεί κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, θα υπολείπεται κατά πολύ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικού. 

Εναλλάξιμες μορφές ενέργειας 

Παρόλο που όλες οι μορφές ενέργειας «είναι ίσες», καθώς οποιαδήποτε μετατροπή μιας μορφής σε άλλην αφήνει το συνολικό ποσό ενέργειας σταθερό, μερικές είναι «πιο ίσες» από άλλες, κατά το ότι είναι περισσότερο κατάλληλες για διάφορες εφαρμογές. Η απλή αυτή αρχή διαφεύγει μερικές φορές από επώνυμες γνώμες που διατυπώνονται, όπως στην ακόλουθη προεκλογική υπόσχεση από Αμερικανούς πολιτικούς (και των δύο μεγάλων κομμάτων!): «Θα ελαττώσω την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο!

Μέχρι το 2020, 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα παράγεται από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές». Από μόνος του, αυτός ο στόχος είναι, κατ’ αρχήν, αξιέπαινος (παρότι ανέφικτος χωρίς αύξηση στην ατομική ενέργεια). Με τη διαφορά ότι δεν ελαττώνει την εξάρτηση από το πετρέλαιο (εισαγόμενο ή μη) καθότι το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου για ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ! 

Με την ευκαιρία του παραπάνω παραδείγματος, έχει ενδιαφέρον να εξεταστούν δύο βασικοί τύποι ενεργειακών πηγών: υδρογονάνθρακες και εναλλακτικές λύσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν ανανεώσιμες ή μη μορφές, όπως η αιολική και η ηλιακή ή η ατομική, αντίστοιχα. Από τους ενεργειακούς καταναλωτές, οι σημαντικότεροι είναι η ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση, μεταφορές, και υλικά και χημικά.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από τους φορείς που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για ηλεκτροπαραγωγή (κυρίως γαιάνθρακες, φυσικό αέριο, ατομική ενέργεια και υδατοπτώσεις) κανένας δεν είναι αυτή τη στιγμή κατάλληλος για μαζική χρήση στις μεταφορές, οι ενεργειακές ανάγκες των οποίων καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο. 

Ο πλέον προφανής τρόπος δημιουργίας υποκατάστατου για το συμβατικό πετρέλαιο στο εγγύς μέλλον φαίνεται να είναι μέσω παραγωγής υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο ή γαιάνθρακες. Οι σχετικές τεχνολογίες, γνωστές ως GTL (gas-to-liquids) και CTL (coal-to-liquids), είναι γνωστές από καιρό (πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μάλιστα, η τεχνολογία GTL μπορεί να παράγει καύσιμο ντίζελ εξαιρετικής καθαρότητας (χωρίς σωματίδια και θείο). Και οι δύο τεχνολογίες έχουν καταστεί ανταγωνιστικές με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, αλλά απαιτούν τεράστιες πάγιες επενδύσεις, που αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές, αν και η συνεχής ερευνητική πρόοδος ελαττώνει αυτό το μειονέκτημα. Φυσικά, η λύση του GTL έχει σαν κόστος τη χρήση φυσικού αερίου, που είναι η πλέον σημαντική πρώτη ύλη για τα πετροχημικά προϊόντα, όπως λιπάσματα και πλαστικά, αλλά και ο αποδοτικότερος και σημαντικά καθαρότερος υδρογονάνθρακας για άμεση χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Τα βιοκαύσιμα 

Πολλά υποσχόμενα για την παραγωγή υγρών καυσίμων εμφανίζονται να είναι τα βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη. Ομως, η παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι, επιβεβλημένη από τη νομοθεσία στις ΗΠΑ, έχει το καταδικαστικό πρόβλημα ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή από ό,τι αποδίδει η καύση τής αιθανόλης. Βέβαια, βραχυπρόθεσμα, η αιθανόλη λειτουργεί και σαν οξυγονωμένο πρόσθετο της βενζίνης που ελαττώνει τις εκπομπές ρύπων μέσω καθαρότερης καύσης, εκμηδενίζοντας έτσι την ανάγκη χρήσης ΜΤΒΕ, που έχει ήδη εγκαταλειφθεί από φόβο μόλυνσης υπογείων υδάτων.

Το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, όμως, είναι η αντίστοιχα μεγάλη χρήση υπογείων υδάτων για άρδευση στην καλλιέργεια του καλαμποκιού - παράδειγμα πως εύκολες λύσεις στο ενεργειακό είναι φευγαλέες. Ουσιαστικότερες ελπίδες για το μέλλον παρουσιάζει η παραγωγή αιθανόλης από κυτταρινική βιομάζα («κυτταρινική αιθανόλη»).

Ομως «οι τεχνολογίες για την παραγωγή αιθανόλης από βιομάζα σε λογικό κόστος αναμένονται στο απώτερο μέλλον». Η βασική δυσκολία είναι ότι η βιομάζα έχει υποστεί σχεδιασμό από την φυσική εξέλιξη των ειδών επί εκατομμύρια χρόνια ώστε να ανθίσταται επίμονα σε όποια ένζυμα προσπαθούν να την διασπάσουν. Ισως η βιοτεχνολογία να δώσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα μελλοντικά. 

Μακροχρόνιες λύσεις 

Εν πρώτοις, είναι απολύτως βέβαιο ότι σημαντικές αλλαγές θα συμβούν μελλοντικά στον τομέα της ενέργειας. Είναι απορίας άξιον, όμως, πώς λύσεις που θα χρειαστούν δεκαετίες, αν ποτέ πραγματοποιηθούν, εμφανίζονται σαν άμεσα επικείμενες χωρίς σοβαρή κριτική. Θυμάται κανείς τις διακηρύξεις πριν από λίγα μόλις χρόνια για την επερχόμενη «οικονομία αυτοκινήτων υδρογόνου»; Είναι πιθανή στα επόμενα 20 χρόνια από τώρα; «Οχι» είπε πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας και Νομπελίστας φυσικός Στίβεν Τσιού, και περιέκοψε το αντίστοιχο πρόγραμμα. 

Η μεγαλύτερη μελλοντική αλλαγή φαίνεται πως θα συνδέεται με τα υγρά καύσιμα και τη χρήση τους στις μεταφορές. Παρόλο που τα υγρά καύσιμα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν μεσοπρόθεσμα, λόγω της τεράστιας υπάρχουσας υποδομής, το μέλλον πολύ πιθανόν να επιφυλάσσει την αυξημένη χρήση ηλεκτρισμού στις μεταφορές, χρησιμοποιώντας έτσι το ήδη υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο.

Το κύριο τεχνικό πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι η συσσώρευση αρκετής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε όχημα ώστε να καθίσταται δυνατή η αυτόνομη λειτουργία του σε λογικές αποστάσεις χωρίς ανεφοδιασμό. Εξετάζεται ήδη πιλοτικά η λειτουργία στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων με προτυποποιημένες μπαταρίες που θα ανταλλάσσονται σε ειδικούς σταθμούς ανεφοδιασμού, κατά τον ίδιο τρόπο που οχήματα ανεφοδιάζονται με υγρά καύσιμα σε πρατήρια βενζίνης. 

Αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός που εύλογα προξενείται από μια φαινομενικά λυτρωτική πρόταση θα συνοδεύεται από ενδελεχή τεχνικο-οικονομική ανάλυση και συνεπή διάλογο - χωρίς φόβο, αλλά με ορθολογιστικό πάθος. 

  Πηγή: εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/08/2009, άρθρο των Των Μιχάλη Οικονομίδη και Μιχάλη Νικολάου (τακτικοί καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και σύμβουλοι σε πολλές διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου).

 
Εκτύπωση E-mail

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

Κάτω από έναν απαστράπτοντα ήλιο εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη (20/08/09) νοτίως του Βερολίνου, το μεγαλύτερο γερμανικό ηλιακό πάρκο που είναι συνάμα και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

 

Σε έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Λιμπερόζε, το πάρκο φωτοβολταϊκών πινάκων θα έχει παραγωγή 53 μεγαβάτ ετησίως, ισχύ που ισοδυναμεί με την κάλυψη των αναγκών 15.000 νοικοκυριών, όπως διευκρινίζουν οι διαχειρίστριες εταιρίες Juwi-Gruppe και First Solar. Η λειτουργία του πάρκου θα επιτρέψει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 35.000 τόνους ετησίως.

 

Το ηλιακό πάρκο, μεγέθους 210 γηπέδων ποδοσφαίρου και στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 500.000 πίνακες φωτοβολταϊκών, κατασκευάστηκε σε περιοχή όπου στο παρελθόν εκτελούσε γυμνάσια ο Κόκκινος Στρατός, με κόστος άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

 «Αυτό το πάρκο αποδεικνύει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν, όταν εργάζονται από κοινού», τόνισε, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, κ. Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, ο οποίος είναι παράλληλα αρμόδιος για θέματα οικονομικής ανάπτυξης των κρατιδίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. «Έχουμε επίγνωση ότι δεν έχει νόημα να ανταγωνιστούμε την Κίνα για φθηνότερη δυνατή βιομηχανική παραγωγή», παραδέχθηκε ο κ. Τίφενζεε, τονίζοντας ότι «η Γερμανία πρέπει να επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματά της στον τομέα της έρευνας και των τεχνολογικών εξελίξεων».

 

 

 Μετά από πολυετή ταχύτατη ανάπτυξη, η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει πλέον αδυσώπητο ανταγωνισμό από την Κίνα και πολλές γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες φωτοβολταϊκών κυττάρων υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους. Οι κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρίες δεν επωφελούνται μόνον από τα φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και από την πτώση που καταγράφει η τιμή του πυριτίου, της πρώτης ύλης για τον κλάδο.   

Πηγή: εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/8/2009

 
Εκτύπωση E-mail

 

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Ενημερώνουμε όλους τους Έλληνες και τους Απόδημους αδελφούς μας ότι πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τον Ήλιο, έκαναν θυσίες στον θεό των θαλασσών, Ποσειδώνα, και έτρεμαν στη σκέψη ότι ο Αίολος θα άνοιγε τον ασκό του για να απελευθερώσει τους μανιασμένους ανέμους. Από φόβο ή από εκτίμηση για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν τα στοιχεία της φύσης, οι πρόγονοί μας έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους με κάθε τρόπο, ουσιαστικά λάτρευαν την «Πράσινη Ενέργεια». Σήμερα όλος ο πληθυσμός της γης , φοβάται για την καταστροφή του κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα, από τη μόλυνση του περιβάλλοντος οδήγησε την ανθρωπότητα σε μια στροφή στις φυσικές-καθαρές πηγές ενέργειας. Έτσι αυτό το φυσικό ενεργειακό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει την καθαρή κινητήρια δύναμη της νέας χιλιετίας. Και τώρα σχεδόν όλες κυβερνήσεις του κόσμου προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την «Πράσινη Ενέργεια», διότι μπορεί αυτή μέσα από την πράσινη επιχειρηματικότητα μπορούν να έχουν πολλά οφέλη.

Δηλαδή να ασκηθεί με τρόπους η «Πράσινη Ενέργεια» έτσι ώστε να καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις τοπικές παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, ως και την αειφορική παραγωγή ενέργειας, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, και όλες οι παραπάνω δραστηριότητες και για την Ελληνική Οικονομία συνθέτουν τομέα πρόκλησης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες.

Για αυτό τον λόγο θα υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες του portal Apodimos.com τα πιο κάτω άρθρα μας, τα οποία μπορούν να μελετήσουν:

o    το Άρθρο μας του ΑΥΓ του 2008 με τίτλο ΚΛΙΚ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» !!!.

·         το αφιέρωμα του μηνός ΟΚΤ του 2008 με τίτλο ΚΛΙΚ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ; Ειδικό Αφιέρωμα.

·         το Άρθρο μας του ΝΟΕ του 2008 με τίτλο ΚΛΙΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και με την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ, σαν ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ; Ειδικό Αφιέρωμα

·         ΦΕΒΡ του 2009 με τίτλο ΚΛΙΚ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 9 ΝΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ, Η ΔΕΗ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Έρευνα

Μετά από Αιώνες αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Το κάρβουνο και ο «μαύρος χρυσός» αντικατέστησαν τις ανθρωπόμορφες αρχαίες θεότητες και αποτέλεσαν τη νέα κινητήρια δύναμη του κόσμου. Όταν τη δεκαετία του 70 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πετρελαϊκή χρήση οι ηγέτες της υφηλίου ένιωσαν τη γη να «φεύγει» κάτω από τα πόδια τους διότι το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει, και θα γίνεται ακριβότερο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέες μορφές ενέργειας ή να χρησιμοποιήσουν τα σοβαρά πετρελαϊκά αποθέματα που υπάρχουν σε διάφορα κράτη όμως με παράνομες διεκδικήσεις ομόρων κρατών όπως συμβαίνει σήμερα με την Τουρκία.

Κλείνοντας αυτή την εισαγωγή σας γνωρίζουμε από τα επόμενα άρθρα μας για την «Πράσινη Ενέργεια» θα αναφερόμαστε για Εφαρμογές για την Τεχνολογία Πράσινη Ανανεώσιμης Ενέργειας και στην πρώτη έρευνα μας θα είναι η Ηλεκτρική ενέργεια με Μαγνήτες έτσι οι φίλοι επισκέπτες – αναγνώστες να μπορούν κατασκευάσουν μόνοι τους εφαρμογές που να βοηθούν στην μείωση της οικιακής οικονομίας.

Και ας συνεχίσουμε με την «Πράσινη Ενέργεια» και τα οφέλη της. Οι νέοι παγκόσμιοι ενεργειακοί «θεοί» είναι ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, μαζί με τα βιοκαύσιμα και το νεοεισερχόμενο υδρογόνο διότι «Το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει, γίνεται ακριβότερο, άσε που καταστρέφει και το περιβάλλον» φαίνεται να σκέφτηκαν και στράφηκαν ξανά στη «μητέρα φύση» που δίνει απλόχερα, διαρκώς και φτηνά την ενέργειά της σ' έναν κόσμο που αργοπεθαίνει από τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές.

Όλες οι χώρες του κόσμου κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να τις εντάξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό δυναμικό τους. Στη διαδρομή αυτή η Ελλάδα, αν και θεωρείται προνομιούχος χώρα λόγω του ότι Ελληνικοί ενεργειακοί «θεοί» χαρισματικοί σ’ αυτή, παρακολουθεί από μακριά τις παγκόσμιες εξελίξεις και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος αναπολώντας το ένδοξο, «αρχαίο» παρελθόν της.

Όμως υπάρχει και η «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» είναι πηγή ζωής για την ελληνική οικονομία καθότι ενισχύει τις επενδύσεις με όλες τις προεκτάσεις, δημιουργεί «πράσινες» θέσεις εργασίας όπου χτυπάται η ανεργία και διότι προωθεί την καθαρή παραγωγή - και τα «πράσινα» προϊόντα . Ένα μόνο μπορούμε να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες μας για να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον είναι το πιο κάτω: Οι ευεργετικές επιπτώσεις των πράσινων επενδύσεων είναι κάτι παραπάνω από ορατές, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού 500.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται κάθε έτος, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% περίπου των ανέργων της Ε.Ε.

Τα πλεονεκτήματα της πράσινης επιχειρηματικότητας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι το γεγονός ότι «η πράσινη επιχειρηματικότητα αναδύεται σήμερα ως η νέα μορφή οικονομικής δραστηριότητας που αξιοποιεί ακριβώς αυτές τις ευκαιρίες, συνδυάζοντας την επιχειρηματική δράση και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας, που προσαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και σε κάθε επιχειρηματικό μέγεθος. Από τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, μέχρι τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές, που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μιας περιοχής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τόσο σε επίπεδο φυσικών πόρων όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης».

Μέχρι και το 1920, η χώρα μας είχε ενεργειακή αυτάρκεια βασιζόμενη στη βιομάζα και το ξύλο. Κατάφερε μετά χρόνια, το 1980, αν και δεν παράγει πετρέλαιο να εξαρτάται κατά 73% από αυτό. Πλέον η ελληνική οικονομία είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο, από το οποίο προέρχεται το 57% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα, την ίδια στιγμή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμμετέχουν συνολικά με 5% στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της χώρας, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες το ποσοστό αυτό φτάνει και το 20%. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής δείχνουν και το μέγεθος της πετρελαϊκής μας εξάρτησης. Το 2004, η ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 31 εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ), υψηλότερη κατά 27% από τα επίπεδα του 1995. H συμμετοχή των πετρελαιοειδών σε αυτή ανήλθε σε 17,5 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, από 14 εκατ. τόνους το 1995 (αύξηση 25%), αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Το 1995 αντιπροσώπευαν το 58%.

Σήμερα το ποσοστό εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα έχει φτάσει το 95%. Έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω και το γεγονός όπου σε τελευταίο επίσημο έγγραφο του Προέδρου της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλου αναφέρεται ότι για το έτος 2007 η παραχθείσα ενέργεια από την ΔΕΗ προήλθε από την χρήση των προϊόντων Λιγνίτης 57,7%, Πετρέλαιο 15,2%, Φυσικό Αέριο 21%, Υδροηλεκτρική 5,8%, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 0,3% , μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε την παρουσίαση των ενημερωτικών άρθρων ή αφιερωμάτων για την Ενέργεια και μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσον δε τα στερεά καύσιμα (λιγνίτης, κατά κύριο λόγο, και άνθρακας) βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό συμμετοχής στη συνολική κατανάλωση 30%, από 36% το 1995, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 17%.. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φυσικό αέριο, με ποσοστό συμμετοχής 7,3%, από 1% το 1995. Ας σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο σημείωσε στη δεκαετία 1995-2004 αξιοσημείωτη αύξηση και από τους μόλις 44.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου έφτασε τα 2,2 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2004.

·         Ορισμένες Μορφές Πράσινης Ενεργείας

Σχεδόν οι πιο πάνω μορφές ενέργειας Λιγνίτης , Πετρέλαιο, επηρεάζουν το περιβάλλον και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο που υπολογίζει πως αν η «εγχώρια» εκπομπή επικίνδυνων αερίων για το περιβάλλον αυξηθεί κατά 39,2%, το 2010 (η ΕΕ μας έχει θέσει όριο 25%) αυτό δημιουργεί μια υπέρβαση περίπου 15.000.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόστιμο που θα πληρώσουμε για την περιβαλλοντική μας παράβαση θα αντιστοιχεί σε 140 έως 450 για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ετησίως, με βάση υπολογισμούς της Greenpeace. Και αυτό διότι από το 1990 έως το 2004 αυξήσαμε την «εθνική» εκπομπή κατά 26,6%, «κατακτώντας» την τέταρτη παγκόσμια θέση, μαζί με τον Καναδά, στη μαύρη λίστα των χωρών-ρυπαντών. Δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι να υποστηρίξουν την ανάγκη αλλαγής ενεργειακής πολιτικής για να χρησιμοποιήσουμε την «Πράσινη Ενέργεια» και τα οφέλη της. Διότι ενεργειακοί «θεοί» της Ελλάδος είναι ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, μαζί με τα βιοκαύσιμα και το νεοεισερχόμενο υδρογόνο διότι όλα τα πιο πάνω μας τα παρέχει η «μητέρα φύση» . Έτσι λοιπόν ας δούμε και πάλι τα οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

o    Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν αποτελούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί παρεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η τεχνική των Μικρών Υδροηλεκτρικών, ισχύος μέχρι 10MW. Έχουν περιορισμένη επίπτωση στο περιβάλλον και εγκαθίστανται σε μικρά ρέματα. Στην Ελλάδα, έχουμε μεγάλο πλήθος αξιοποιήσιμων θέσεων για την κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων. Ιδανικά σημεία αποτελούν τα υδατικά διαμερίσματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και της Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Οι περιοχές αυτές εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν μέχρι και 4363 MW ενέργειας. Ο στόχος είναι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς από μικρά υδροηλεκτρικά έργα να ανέλθει στα 364 MW από τα 60 περίπου MW που διαθέτει η χώρα σήμερα.

o    Η Ενέργεια από Υδρογόνο

Το υδρογόνο έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες όσον αφορά την αξιοποίησή του ως ενεργειακή πηγή. Πρόσφατα κατάφεραν να το χρησιμοποιήσουν σε κατάλληλα τροποποιημένους καυστήρες, λέβητες και κινητήρες εσωτερικής καύσης στα σπίτια για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, αλλά και στην κίνηση των αυτοκινήτων. Πριν από μήνες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα HYDROSOL, για το οποίο οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης -Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών της Θεσσαλονίκης, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο «Ντεκάρτ» για την έρευνα αξιοποίησης του υδρογόνου ως πηγή ενέργειας, με την κατασκευή του πρώτου ηλιακού αντιδραστήρα υδρογόνου. Στα σχέδια των ερευνητών είναι η εγκατάσταση μονάδας 1 GW πολύ σύντομα να αυξηθεί σε 5 GW.

o    Η Ηλιακή Ενέργεια

Ο ζωοδότης ήλιος της «Πράσινης Ενέργειας» έχει την τιμητική του στην Ελλάδα: περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο οι ακτίνες του ζεσταίνουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν περιοχές οι οποίες φωτίζονται παραπάνω από 3.000 ώρες ετησίως. Το γεγονός αυτό και αυτές οι δεσμίδες φωτός μπορούν γίνουν ηλεκτρική ενέργεια, τότε μπορούν να δώσουν 4.500 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή περίπου όσο ρεύμα καταναλώνει ο μέσος Έλληνας ετησίως (4.000 KW ανά κάτοικο το 1999). Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική γίνεται είτε απευθείας με τα φωτοβολταϊκά συστήματα είτε αξιοποιώντας τη θερμότητα των ακτίνων του ήλιου για να ζεσταθεί κάποιο υγρό και θα παράγει ατμό που θα τροφοδοτεί μία τουρμπίνα ή μία γεννήτρια. Η εθνική επένδυση στον ήλιο εξαντλήθηκε στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο, αφού 350m2 ηλιακών θερμοσυσσωρευτών αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα γλιτώνει τη ρύπανση που θα είχε από έναν συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ, ο οποίος ξοδεύει 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ πιστεύει ότι αν «ντυθούν» τα κατάλληλα κτίρια της χώρας με συλλέκτες τότε η ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλίσει το 30% της δύναμής της. Με τον τρόπο αυτό ίσως η χώρα μας να καταφέρει να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στη «σκοτεινή» Γερμανία που με τη βοήθεια του ήλιου φτάνει τα 1.200 MW παραγωγή, ενώ η «φωτεινή» Ελλάδα μόλις ξεπερνάει τα 5,5 MW περίπου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι τις 31-12-2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκαν 2.482 επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή 32.019 MW από ΑΠΕ, δηλαδή τριπλάσια της συνολικής εγχώριας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα που ο νόμος 3468/2006 επιδοτεί με 0,40-0,50 ευρώ, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, φαίνεται ότι αποτελεί κίνητρο να ξεπεράσουμε τον στόχο των 3.000KW, δηλαδή του 20% της εγκατεστημένης ενέργειας από ΑΠΕ. Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας προτείνει την εγκατάσταση δέκα εκατ. τετραγωνικών μέτρων συλλεκτών (δυόμισι φορές την έκταση της Αττικής δηλαδή) έως το 2015, από τα οποία θα αντιστοιχεί ένα τετραγωνικό μέτρο για κάθε Ελληνίδα και Ελληνα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτικά προϊόντα που απευθύνονται σε όσους θέλουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά συστήματα, είτε για οικιακή χρήση είτε ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

o    Η Αιολική Ενέργεια

Οι άνεμοι του Αιγαίου αποτελούν το «μήλον της έριδας» για τους υποψήφιους παραγωγούς «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας. Οι 1.200 ανεμογεννήτριες που διαθέτει η χώρα παράγουν περίπου 745,6 MW, δηλαδή το 2,5% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής. Μέχρι το 2006 αξιοποιούσαν αρμονικά με τα μποφόρ του Αιγαίου μόνο 10% των ανεμογεννητριών που έχουν πάρει άδεια και το 2% όσων είχαν κάνει αίτηση για να λειτουργήσουν. Ο λιγνίτης δίνει φθηνότερη ενέργεια από τον άνεμο γιατί ενώ ο αέρας προσφέρεται «δωρεάν» η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να φτάσει τα €3εκ. και έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνια. Το κέρδος είναι περιβαλλοντικό αφού για κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο εξαφανίζεται μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς. Στο ερώτημα εάν η παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική μπορεί να ανεχτεί σε μικρή απόσταση μια ανεμογεννήτρια που έχει ύψος περίπου 90 μέτρων, οι οικολόγοι απαντούν: «Μπρος στο -περιβαλλοντικό- κέρδος τι είναι τα κάλλη;», παραφράζοντας την παλιά λαϊκή παροιμία. Αρκετοί νησιώτες ως σύγχρονοι Δον Κιχώτες προσπαθούν να τα βάλουν με τους «ανεμόμυλους» της νέας εποχής. Για να μη μετατραπούν τα νησιά σε απέραντα πάρκα η κυβέρνηση δημιούργησε έναν χωροταξικό σχεδιασμό που ευελπιστεί να σεβαστεί το περιβάλλον και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χωρίς να μετατρέψει τα νησιά σε απέραντα αιολικά πάρκα. Το πρώτο πάρκο κατασκευάστηκε στην Κύθνο και άρχισε να λειτουργεί το 1982 διαθέτοντας πέντε ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος αρχικά 20 KW. Στις μέρες μας όμως, κατατέθηκε σχέδιο για εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών στη Σέριφο, ενώ στην Ανδρο που καταναλώνει 15 MW ηλεκτρικής ενέργειας, υποβλήθηκαν αιτήσεις για την παραγωγή άνω των 400MW. Οι άνεμοι βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Με στόχο να καλύψουν το 87% της συνολικής πράσινης ηλεκτρική ενέργειας, οι ελληνικοί άνεμοι πρέπει να παράγουν 3.372 KW, το 2010.

o    Η Ενέργεια από Βιοκαύσιμα

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η φύση με τη δύναμή της θα μπορούσε να κινήσει αυτοκίνητα ακόμα και βιομηχανίες; Η Σόγια, ο Ηλίανθος αλλά και τα Καλάμια με τα ζαχαρότευτλα εμπεριέχουν μοναδικές δυνάμεις ενέργειας και γίνονται η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ουσιαστικά με την επεξεργασία τους απελευθερώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομάζα θα μπορούσε να αποδώσει 9% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας και 24% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2020. Η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να εντάξει τα βιοκαύσιμα σε ποσοστό 2%, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην κίνηση των οχημάτων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώσει ποσότητες 150.000 τόνων βιοντίζελ (αντί πετρελαίου κίνησης) και 390.000 τόνους βιοαιθανόλης (αντί της βενζίνης) ξεκινώντας από την εφετινή χρονιά. Για να γίνει εισαγωγή ζαχαρότευτλων και ηλίανθου πρέπει να πειστούν οι Ελληνες αγρότες να κατευθυνθούν στις νέες καλλιέργειες. Ο εθνικός στόχος είναι το 5,75% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές να είναι βιοκαύσιμα και το 1,2% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας να προέρχεται από ενέργεια που παράγεται από βιομάζα έως το 2010. Η τιμή επιδότησης που προσφέρει η Ε.Ε (4,5 ευρώ το στρέμμα) δεν είναι αυτή που περίμεναν οι παραγωγοί. Απαιτούνται περίπου 3,7 εκατομμύρια στρέμματα ενεργειακής καλλιέργειας για να πλησιάσει η χώρα τον στόχο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2006 καλλιεργήθηκαν περίπου 90.000 στρέμματα στην περιοχή του Βόρειου Εβρου και 10.000 - 15.000 στρέμματα στη Θεσσαλονίκη, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

o    Η Γεωθερμική Ενέργεια

Η Ελλάδα είναι προικισμένη από τη φύση. Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες που ξεκινούν από 280ο C και μπορεί να φτάσουν, ανάλογα με το βάθος, σε 350οC. Σε μερικές περιοχές, είτε λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους είτε λόγω της ανόδου ζεστού νερού από ρήγματα, η θερμότητα της γης είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας, με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά βάθος να βρίσκονται νερό ή ατμός υψηλής θερμοκρασίας. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται γεωθερμικά πεδία, και εκεί η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας είναι πρόσφορη. Στην Ελλάδα υπάρχουν 56 θερμές πηγές. Κάπως έτσι εξηγείται ο ατμός που έβγαινε κοντά στο Μαντείο των Δελφών και έδινε έμπνευση στην Πυθία. Ακόμα και οι Θερμοπύλες πήραν το όνομά τους από πηγές θερμότητας που βρίσκονταν στο υπέδαφός τους. Από τη θερμοκρασία του νερού ή του ατμού που βγαίνει από τη γη εξαρτάται και η χρησιμότητά του. Στη Μήλο και στη Νίσυρο η θερμότητα του νερού ξεπερνά τους 90οC και αν αντληθεί με ειδική τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια. Στην προσπάθεια που έκανε η ΔΕΗ να αξιοποιήσει τη γεωθερμία των νησιών το 1985, δημιουργώντας ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 2KW για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, βρήκε την αντίδραση των κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για τη δυσοσμία που προκλήθηκε από την απελευθέρωση αερίων. Χάθηκε η ευκαιρία να παραχθεί ενέργεια 120 KW, η οποία φτάνει για την ενεργειακή επάρκεια όλων των Κυκλάδων. Η γεωθερμία που βρίσκεται σε βάθος μέχρι 100 μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση και ψύξη κτιρίων. Το θετικό της γεωθερμίας είναι ότι δεν επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες και διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και σταθερή ροή. Με τη μέθοδο των αντλιών θερμότητας που μεταφέρουν το νερό της ενεργειακής πηγής κλιματίζεται το Δημαρχείο Ρόδου και τρεις ιδιωτικές κατοικίες. Το κόστος της θέρμανσης είναι φθηνότερο κατά 50%, από την περίπτωση που θα χρησιμοποιούσε κανείς πετρέλαιο για θέρμανση. Η γεωθερμία χρησιμοποιείται στη Μακεδονία και στη Θράκη σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά. Αν και η Ελλάδα διαθέτει πολλά αποθέματα ο στόχος για το 2010 είναι να καταλάβει το 0,4% της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχοντας παραγωγή 12 KW.

·         Το Φυσικό Αέριο ορισμένες και πλεονεκτήματα σαν Μορφή Πράσινης Ενεργείας

Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καύσιμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

·         Με την υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κυρίως στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, αποφεύγονται οι απώλειες μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια καθώς και στη μεταφορά της.

·         Το φυσικό αέριο λόγω της «καθαρότητας» των προϊόντων καύσης του φυσικού αερίου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλακτών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες.

·         Η χρήση του φυσικού αερίου έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, μια και θα μειωθεί η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από το πετρέλαιο. Η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων και ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας.

Οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στον οικιακό και εμπορικό τομέα είναι η πιο οικονομική ενέργεια, η οποία οδηγεί σε γρήγορη απόσβεση της επένδυσης. Η μέτρηση γίνεται με ακρίβεια, ενώ ο λογαριασμός πληρώνεται μετά την κατανάλωσή του και δεν απαιτείται αποθηκευτικός χώρος. Το φυσικό αέριο εισάγεται στην Ελλάδα από τη Ρωσία (Gazexport) μέσω αγωγών μεταφοράς με σημείο παραλαβής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε ποσότητα 2,4 δισ. κ.μ. ετησίως μέχρι το 2016 και την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή (LNG), με ειδικό δεξαμενόπλοιο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρεβυθούσας.

Εδώ θυμίσουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες του portal Apodimos.com το πιο κάτω άρθρο μας, τα οποίο μπορούν να μελετήσουν κανοντας ΚΛΙΚ στο τίτλο το Άρθρο μας του ΜΑΡΤ του 2007 με τίτλο ΚΛΙΚ Η ΡΩΣΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

Και να τους γνωρίσουμε ότι στη Δυτική Ευρώπη χρησιμοποιούν συσκευές φυσικού αερίου από το 1894. Οι υποχρεωτικές εγκαταστάσεις συσκευών συμπυκνώσεως, κερδίζουν το 15% των καυσαερίων που εκπέμπονται κατά την καύση, με αποτέλεσμα να προστατεύουν το περιβάλλον. Σχετικά με τα θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων, σήμερα στην Ελλάδα οι εργασίες γίνονται με τα πλέον εξελιγμένα υλικά αλλά και με μια τεχνογνωσία πολλών ετών που μας έχει έρθει από τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη όπου χρησιμοποιείται εδώ και 150 χρόνια.

Η νέα -για τα ελληνικά δεδομένα- πηγή καθαρής ενέργειας κατακτά το καταναλωτικό κοινό λόγω της χρηστικότητας και της οικονομίας που εξασφαλίζει.

o    Το Φυσικό Αεριο για τα νοικοκυριά

Περισσότερο από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη και πάνω από τα μισά νοικοκυριά της Αμερικής απολαμβάνουν καθημερινά τις ευκολίες, την αυτονομία, την ασφάλεια και την οικονομία που τους προσφέρει η μόνιμη και σταθερή παροχή του φυσικού αερίου, στη θέρμανση χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή, στο μαγείρεμα χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας, στο ζεστό νερό, και σε πολλές άλλες λειτουργίες του νοικοκυριού.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με έναν απλό και γρήγορο τρόπο σύνδεσης και με μια συγκριτικά χαμηλή οικονομική δαπάνη που γίνεται εφάπαξ. Τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα είναι η αυτονομία, η αμεσότητα και η ταχύτητα, η σταθερή και μόνιμη παροχή, χωρίς εξαρτήσεις και η ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους. Παράλληλα η εύκολη και απλή εγκατάσταση εξοπλισμού με καθαριότητα και οικονομία χώρων, και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, με υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες, κ.λπ.), εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία αφού χρεώνεται όσο ακριβώς χρησιμοποιείται. Δεν προπληρώνεται όπως το πετρέλαιο. Είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο και είναι αρκετά φθηνότερο από τον ηλεκτρισμό.

o    Η Διανομή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα

Η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου είναι ο φορέας διανομής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988, με αποστολή να εισάγει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Πρόδρομος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το φωταέριο. Το διέθεσε στην αγορά για πρώτη φορά το 1857 η Γαλλική Εταιρεία Φωταερίου, η οποία το 1939 περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων. Η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ) συνέχισε να προμηθεύει τους καταναλωτές της με φωταέριο, μέχρι το 1984.

Το 1983 καταρτίζεται, για λογαριασμό της τότε Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, η πρώτη μελέτη για την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, από τη Ρωσία και την Αλγερία.

Το 1987 υπογράφεται η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ακολουθούν συμφωνίες της ΔΕΠ με τη ρωσική Sojuzgazexport, σήμερα Gazprom-Export και με την αλγερινή Sonatrach.

Τον Σεπτέμβριο του 1988 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ως θυγατρική της τότε Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

Το 1995 η ΔΕΠΑ ιδρύει τις Εταιρείες Διανομής (ΕΔΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ενώ το 2000 - 2001 συστήνονται οι αντίστοιχες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

To 2007 η ΕΔΑ Αττικής απορροφά τις εταιρίες ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΕΔΑ Θεσσαλίας και μετονομάζεται σε ΕΔΑ Α.Ε. Στα τέλη του 2005 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο Νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, η ΔΕΠΑ προχώρησε σε νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της. Η μεταφορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε., εταιρεία αμιγώς θυγατρική της ΔΕΠΑ.

o    Η Χρήση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στον τριτογενή τομέα αλλά και για οικιακή χρήση. Τα στοιχεία της ΕΠΑ δείχνουν ότι στην Αττική, σε δίκτυο φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη 478.000 νοικοκυριά, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί 155.000 νοικοκυριά, 2.500 επαγγελματίες και 330 μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν συνδεθεί 85.026, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών εταιρειών, δημοσίων κτιρίων και βιομηχανιών και στη Θεσσαλία 24.512.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ΕΠΑ δέχεται συνεχώς κλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύνδεση . Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου οδηγούν όλο και περισσότερους καταναλωτές στη λύση του φυσικού αερίου κυρίως για τη θέρμανση και λιγότερο για μαγείρεμα ή για ζεστό νερό.

Στην Αττική, το υπάρχον δίκτυο φθάνει τα 2.200 χλμ., ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του δικτύου συνολικού μήκους 500 χλμ. και κόστους 67,5 εκατ. ευρώ:

·         250 χλμ. κόστους 37,8 εκατ. ευρώ σε 19 δήμους της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής

·         και 250 χλμ. κόστους 29,8 εκατ. ευρώ σε 15 δήμους στα ανατολικά και νότια του νομού.

Οι επεκτάσεις αυτές του δικτύου θα φέρουν το φυσικό αέριο σε 415.000 νοικοκυριών επιπλέον μόνο στον Νομό Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το 2007 υπήρχαν 720 χλμ. δικτύου, και το ίδιο έτος ολοκληρώθηκαν άλλα 20 χλμ, και μέσα στο 2008 σχεδιάστηκε η επέκταση κατά 31 χλμ. σε 20 δήμους της πόλης. Ο πληθυσμός που δύναται να τροφοδοτηθεί φθάνει τις 774.420 άτομα. Τέλος στη Θεσσαλία δυνατότητα σύνδεσης έχουν 215.664 κάτοικοι, και συμβόλαιο διαθέτανε περίπου 114.000 καταναλωτές.

Μετά από όσα παρουσιάστηκαν πιο πάνω αντιλήφθηκαν όλοι οι Έλληνες και οι Απόδημοι αδελφοί μας ότι το μέλλον στην ενέργεια είναι... πράσινο! Διότι η επιστροφή στις «καθαρές» μορφές ενέργειας μειώνουν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εμφανίζονται ως επιβεβλημένη λύση απέναντι στην οικολογική καταστροφή που συντελείται. Ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατέχει προνομιακή θέση και μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των φυσικών πηγών ενέργειας, μειώνοντας τις συμβατικές πηγές που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία και το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις μεθόδους ανακύκλωσης διαφόρων υλικών μπορούν να αξιοποιηθούν με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία της φύσης, γιατί αυτό αποτελεί πρώτη ανάγκη για την επιβίωση του πλανήτη. Νομίζουμε δε σαν Apodimos.com να υπάρξουν, εκ μέρους της Πολιτείας που να εφάρμοζαν την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», πολιτικές που ενθαρρύνουν ανάλογες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εκτός των άλλων και για την μείωση της ανεργίας.

 

 

Πηγή: www.Apodimos.com

 

 

 

 

 
Εκτύπωση E-mail
‘‘Όλο και πιο ώριμες οι ανανεώσιμες τεχνολογίες’’ 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΦΑΙΔΩΝ Γ.Λ. ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ

O Γιώργος Γκιαούρης είναι ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στην ΕΒRD (Εuropean Βank for Reconstruction and Development) στον τομέα της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οργάνωση χρηματοδοτικών σχημάτων μεγάλων έργων στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη τόσο όσον αφορά τη σύναψη κοινοπρακτικών δανείων (project finance) όσο και τη συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών. Το κλειδί, όπως τονίζει, για ενεργειακή επάρκεια δεν στηρίζεται μόνο στην ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού των εργοστασίων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και γενικότερα στην περικοπή της ενεργειακής σπατάλης και εκπομπής.

Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την ανάγκη για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Παρ΄ όλα αυτά, πολύ λίγα προγράμματα καταφέρνουν να προχωρήσουν. Ποια θα λέγατε πως είναι τα κύρια εμπόδια για επένδυση στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης
;

Από την οπτική γωνία του επενδυτή κεφαλαίου, και αφήνοντας κατά μέρος την τρέχουσα παγκόσμια πιστωτική κρίση (credit crisis), τα κύρια εμπόδια για επενδύσεις είναι:

Πρώτον, το αδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο. Στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης τo ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας είναι σχετικά νέo και δεν έχει δοκιμαστεί, κάτι το οποίο προκαλεί άγχος σε αρκετούς επενδυτές, ενώ σε ορισμένες άλλες χώρες η ενεργειακή ρύθμιση ακόμη υπόκειται σε πολιτικές επεμβάσεις.   

Δεύτερον, οι περιορισμένες συνθήκες αγοράς. Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μεμονωμένα, είναι σχετικά μικρές αγορές, δεν έχουν εδραιωμένο χονδρεμπόριο και σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι μηχανισμοί λιανικής αγοράς. Βέβαια, η διαδικασία της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΕCSΕΕ ή Συνθήκη της Αθήνας) είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τον εναρμονισμό των διαφορετικών ρυθμιστικών πλαισίων και απλοποιεί τις δυσχέρειες στη διασυνοριακή μεταφορά ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) δε, είναι πολύ ενεργή στο να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία και ενθαρρύνουμε έντονα την περισσότερη περιφερειακή συνεργασία και ολοκλήρωση ως μέσο για την επίλυση των κοινών προκλήσεων.   

Ως τρίτο εμπόδιο θα έλεγα πως είναι η όχι πάντα αντικειμενική πολιτική τιμολόγησης. Σε πολλές χώρες, οι τιμές ηλεκτρισμού συνεχίζουν να διατηρούνται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα και δεν αντανακλούν πάντα το πλήρες κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας.   

Τελευταίο εμπόδιο είναι το ρίσκο της προμήθειας καυσίμων. Η περιοχή συνεχίζει να βασίζεται στον εγχώριο λιθάνθρακα (κατά βάση λιγνίτη) και τα υδροηλεκτρικά, και έχει περιορισμένη πρόσβαση σε εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ωστόσο, μετά την κρίση του αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα, η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας είναι ακόμα πιο επιτακτική.

Ο άνθρακας θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, θα υπάρξει όμως αλλαγή προς αειφόρες ενεργειακές μορφές και ανανεώσιμες πηγές. Επίσης και το αέριο θα παίξει πιο σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΝΑ Ευρώπης  Πιστεύετε ότι η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση για να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις;

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθάει ώς έναν βαθμό την ενεργειακή ασφάλεια λόγω μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση μια άλλης παγκόσμιας σημαντικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι επενδυτές αλλά και αυτοί που χαράσσουν πολιτική: Την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι ανανεώσιμες τεχνολογίες γίνονται πιο ώριμες και το κόστος τους έχει αρχίσει να μειώνεται, θα γίνουν επίσης μεσοπρόθεσμα ανταγωνιστικές προς τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Τον τελευταίο χρόνο η αιολική ισχύς που εισήχθη στην ευρωπαϊκή αγορά ξεπέρασε για πρώτη φορά την ισχύ που προστέθηκε από μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Παρ΄ όλα αυτά, η ύπαρξη ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα παραμένει ως προϋπόθεση ώστε οι ανανεώσιμες πηγές να μπορέσουν να εισδύσουν περισσότερο και να αυξήσουν το μερίδιό τους στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο
  

Με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κρίση, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το να χρηματοδοτηθούν ενεργειακά προγράμματα στη ΝΑ Ευρώπη; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων;

Η πρόσβαση στο κεφάλαιο ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στη ΝΑ Ευρώπη και μετά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση η κατάσταση κάθε άλλο παρά έχει βελτιωθεί. Κατά συνέπεια, ο ρόλος ιδρυμάτων όπως της ΕΒRD καθίσταται πολύ σημαντικός. Η τράπεζα παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στη ΝΑ Ευρώπη και ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Ο ρόλος της είναι να διασφαλίσει τη σωστή προτεραιότητα των επενδύσεων με τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις για τις χώρες και να προσφέρει κάποια ασφάλεια ως προς το πολιτικό ρίσκο για άλλους συγχρηματοδότες και επενδυτές. 
Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτουν μακρύ χρόνο σχεδιασμού και ανάπτυξης και από τη φύση τους έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.  

Πηγή: www.tanea.gr , 20 Ιουλίου 2009.
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 17 - 24 από 44

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca) -- ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg