profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 16:39
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
Εκτύπωση E-mail

Μικρές και Οικολογικές οι Πόλεις του Μέλλοντος

 

του Γιώργου Αγγελόπουλου 

Οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι οικολογικές και λιλιπούτειες. Οι τέσσερις πρώτες θα ολοκληρωθούν  το 2016 στη Βρετανία και καθεμιά τους θα έχει 2.500 σπίτια, με σχεδόν πλήρη ενεργειακή αυτονομία,  αφού θα είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε κάθε γωνιά των δρόμων τους θα μπορείς να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου, ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα παντού για να τα δανείζεσαι και να τα χρησιμοποιείς, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα καλύπτουν κάθε εκατοστό αυτών των νέων αστικών κέντρων. Όσο για το κόστος που θα έχει η κατασκευή των φουτουριστικών «πράσινων» πόλεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος για τη χρησιμότητα του προγράμματος, μόλις αποδέσμευσε το ισόποσο 280 εκατομμυρίων ευρώ σε στερλίνες.

Διδακτικός στόχος

Ο στόχος αυτών των «eco-towns», των «οικο-πόλεων», όπως ήδη τις έχει αποκαλέσει ο βρετανικός Τύπος, είναι πρώτα πρώτα διδακτικός. Οι τυχεροί κάτοικοι των πρωτοποριακών σπιτιών θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα στους άλλους πολίτες της χώρας. Πράγματι, πάνω από το ένα τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Αγγλία προέρχεται από την ενέργεια που καταναλώνεται στα σπίτια. Και στις σημερινές συνθήκες, όπως εξήγησε ο Μπράουν, «για να μειώσουμε την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στο κλίμα, καθένας από μας θα είναι αργά ή γρήγορα υποχρεωμένος να κάνει οικονομίες στις ανάγκες του για νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση». Για τον λόγο αυτό, στις τέσσερις καινούργιες πόλεις προβλέπεται να καταναλώνεται η ελάχιστη δυνατή ενέργεια: κάθε μικρή βίλα θα είναι καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες, θα έχει διπλά παράθυρα που θα τη μονώνουν πλήρως και θα διαθέτει ένα σύστημα για την ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται.

Φιλόδοξα σχέδια

Στην πραγματικότητα, τα οικοδομικά σχέδια του Γκόρντον Μπράουν ήταν πολύ πιο φιλόδοξα, όπως πληροφορούμαστε από τον απεσταλμένο της ιταλικής «Ρεπούμπλικα». Αν δεν είχαν αντιδράσει πολλές ενώσεις που φροντίζουν για την προστασία του τοπίου, ο πρωθυπουργός θα είχε ζητήσει να κατασκευαστούν στη βρετανική ύπαιθρο όχι δέκα χιλιάδες, αλλά εκατό χιλιάδες νέες κατοικίες. Γιατί, τον ρώτησαν οι ακτιβιστές, οι προσπάθειες και οι χρηματοδοτήσεις να μην επικεντρωθούν περισσότερο στις περίπου 800.000 κατοικίες που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου; Ο υπουργός Υποδομών Τζον Χίλι απάντησε υποστηρίζοντας πως «η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους και πως οι ΄eco-towns΄ είναι ο τρόπος για να την κερδίσουμε. Για κάθε οικογένεια που θα πάει να κατοικήσει σ΄ αυτές τις νέες πόλεις προβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια οικονομία περίπου 600 ευρώ ετησίως».

Αντιδρούν ενώσεις πολιτών

ΥΠΑΡΧΕΙ ένας τελευταίος σκόπελος τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα. Είναι οι τοπικές ενώσεις, οι οποίες κλήθηκαν να διατυπώσουν την άποψή τους για την κατασκευή των οικολογικών πόλεων. Και πολλές έχουν ήδη εκφραστεί εναντίον του προγράμματος. Φοβούνται κυρίως ότι, γύρω από τις νέες πόλεις, θα πρέπει να κατασκευαστούν νέοι οδικοί άξονες, οι οποίοι θα εντείνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Άλλοι ανησυχούν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην πανίδα. Και οι επιφυλάξεις τους είναι δύσκολο να μη ληφθούν υπόψη.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/07/2009)
 
 
Εκτύπωση E-mail

Παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ οίκον» από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη

 
 

Εισαγωγική Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής. 

Οι νέες συνιστώσες της πολιτικής μας στην ενέργεια είναι: Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι στόχοι της χώρας μας, ως το 2020, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας το οποίο έχει υποβληθεί στην ΕΕ και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια, είναι:

·         Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά  4%.

·         Κάλυψη ποσοστού 18% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

·         Συνολική εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση κατά 20%.

Η πολιτική μας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ολοκληρωμένη και έχει προβλέψεις για όλους τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας.

Προχωράμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πριν λίγες μέρες παρουσιάσαμε το σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 32 για την εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική της χρήση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και νέα εργαλεία όπως η χρηματοδότηση από τρίτους (ΧΑΤ), το «πράσινο ταμείο», κλπ.

Υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών, ενώ έχουμε εξαγγείλει και ορισμένα προγράμματα που περιλαμβάνουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009».

Σήμερα, κάνουμε το σημαντικότερο ίσως βήμα με το πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κατοικιών. Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Για την προετοιμασία του προγράμματος αυτού συνεργαστήκαμε στενά με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης καθώς και τους ΓΓ των Περιφερειών των οποίων τη συνεργασία θέλω να εξάρω.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο από όσα έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το  32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Όσον αφορά δε τη θέρμανση, στα νοικοκυριά καταναλώνεται το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι στη χώρα μας, μόλις το 30% των κτιρίων διαθέτει θερμομόνωση.

Ο συνδυασμός παλαιότητας, ελλιπούς προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον και η απουσία περιβαλλοντικής αντίληψης κατά το σχεδιασμό των κατοικιών, έχουν καταστήσει τις ελληνικές κατοικίες από τις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι:

·         Η συνεχής διόγκωση της ζήτησης ενέργειας

·         Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

·         Η αύξηση του ενεργειακού ελλείμματος της χώρας

·         Η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και της εθνικής οικονομίας συνολικά

Με το πρόγραμμα που σήμερα εξαγγέλλουμε, αντιμετωπίζουμε αυτό ακριβώς το πρόβλημα: Ενισχύουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Όμως, επειδή όπως γίνεται αντιληπτό είναι πρακτικώς αδύνατο να επαρκέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα:

Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

Σε σχέση με την οικονομική επιχορήγηση:

Ο κανονισμός της Ε.Ε. με βάση τον οποίο υλοποιείται το έργο θέτει ως κριτήριο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ορίζεται λοιπόν ως όριο τιμής ζώνης  για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1500 ευρώ/ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ  και  έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα αυτά θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.  

Με το όριο αυτό των 1500€/τ.μ καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό, σε ό,τι αφορά στην Αττική, καλύπτουμε  όλη τη Δυτική Αθήνα , την περιφέρεια του Πειραιά και πολλές ζώνες από άλλους Δήμους της Αττικής. Συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι  συνολικού  ύψους 1 δις ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κάνει χρήση των νέων αναθεωρημένων διατάξεων του κανονισμού των διαρθρωτικών ταμείων που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους δράσεις.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια. Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλύφθούν περισσότερες ανάγκες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το άνω όριο του 4% επί του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, λόγω των σχετικών προβλέψεων του κοινοτικού κανονισμού.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις τι οποίες θα χρηματοδοτήσουμε είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα:

·         Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές

·         Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων

·         Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

·         Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και σε 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή και για τον περιβάλλον.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 € ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι  μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των  παρεμβάσεων . Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει.

Μετά από διαβουλεύσεις που είχαμε επί 4 μήνες με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και φορείς, έχει προσδιοριστεί το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν. Έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με προδιαγραφές και τιμές των υλικών, τον οποίο σας κοινοποιούμε, προκειμένου να είναι όλα ξεκάθαρα σε όλους.

Έχει ληφθεί πρόνοια έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι όσο πιο απλό γίνεται για τον πολίτη. Ο πολίτης θα χρειαστεί να απευθυνθεί στο Δημόσιο σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος μόνο μία φορά και αυτή θα είναι στο ΚΕΠ της περιοχής του. Παράλληλα με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την εξαίρεση της θερμομόνωσης κελύφους, όπου απαιτούνται σκαλωσιές και το ΥΠΕΧΩΔΕ για λόγους ασφαλείας -και για αυτή μόνο την εργασία- χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία.

Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα, από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πότε θα λειτουργήσει η Γραμμή Επικοινωνίας για την στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η προετοιμασία των ΚΕΠ και των Περιφερειών.

Το δυσκολότερο βέβαια κομμάτι έχει να κάνει με τις διαδικασίες που αφορούν στους πολίτες και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις. Θα δώσουμε ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου  για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Η προετοιμασία για αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Ο στόχος πάντως ο δικός μας, αν ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, είναι να ξεκινήσουμε 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται πράγματι για ένα φιλόδοξο αλλά και γι’ αυτό ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόγραμμα. Εμπλέκονται σε αυτό η Κομισιόν, 5 Υπουργεία, οι 13 Περιφέρειες της χώρας και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα πρέπει να προετοιμαστούν.

Στην πορεία ίσως υπάρξουν προβλήματα ή δυσκολίες. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και κάποια κενά. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε. Εμείς βάζουμε ένα πλαίσιο, το οποίο προέκυψε μετά από πολλή μελέτη και πιστεύουμε ότι είναι αποτελεσματικό. Αν όμως δούμε ότι κάπου τα πράγματα κολλάνε ή ότι υπάρχει ένα μια τεκμηριωμένη πρόταση για κάποια διορθωτική παρέμβαση, ευχαρίστως να την αξιολογήσουμε και αν είναι εφικτό να την υιοθετήσουμε.

Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σύγχρονη ενεργειακή πολιτική που υλοποιούμε. Εξοικονομούμε ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον, τονώνουμε την αγορά, καλλιεργούμε μια σύγχρονη ενεργειακή κουλτούρα. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής σε χιλιάδες κατοικίες και εξασφαλίζουμε οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τη χώρα συνολικά.

Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ένα βήμα που γίνεται όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.

Σας ευχαριστώ.
  1. 1. Παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»
  2. 2. Σχέδια Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΔΕΑ) - Ε.Ε. και Ελλάδα
  3. 3. Ερωτήσεις – Απαντήσεις
  4. 4. Τεχνικές Προδιαγραφές
  5. 5. Ισχύουσες Τιμές Ζώνης
  6. 6. 22 επιτυχημένες πρακτικές και τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα
 Υπουργείο Ανάπτυξης: http://www.ypan.gr/c
 
 
Εκτύπωση E-mail

Πληροφόρηση για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

 

Πηγή: Express.gr  31/07/09-09:07

AΠO τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί το Γραφείο Αρωγής Χρηστών για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών, «Εξοικονομώ κατ' οίκον» του Yπουργείου Ανάπτυξης. Oπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 801 11 36 300 για πληροφορίες. 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί και θα συμπληρωθεί με φορολογικά κίνητρα που θα προσδιοριστούν από το Yπουργείο Οικονομίας και θα αφορούν τις κατοικίες που δεν έχουν δικαίωμα επιδότησης. Απαντώντας εξάλλου στην κριτική που δέχθηκε ότι το πρόγραμμα δεν είναι επαρκές, τόνισε ότι έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Eνωσης και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις αυτές «μικροψυχία».

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι με σχετική ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «καλό αλλά λίγο» τονίζοντας ότι είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και στόχο από αυτό που έχει ανάγκη το περιβάλλον και απαιτεί η ελληνική οικονομία και οι ενεργειακά φτωχοί πολίτες.

 
Εκτύπωση E-mail
Πώς θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος  

“What Matters” - Δέκα ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον


Σημαντική αστικοποίηση θα συνοδεύσει την αύξηση του πληθυσμού της Γης, καθώς το 80% θα ζει στις πόλεις
H εταιρεια συμβουλων McKinsey & COMPANY αναλυει Των Rene Langen, και Janos Strohmayer*

 

Πώς θα εξελιχθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι το 2100; Θα επιταχυνθεί περαιτέρω η αστικοποίηση; Πώς θα εξελιχθούν οι σημερινές πόλεις από άποψη μεγέθους και σύνθεσης; Το ένατο άρθρο της σειράς «What Matters» γύρω από τα 10 μεγάλα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον, ερευνά πώς θα γίνει η παγκόσμια αστικοποίηση μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.Οπως αναλύει ο Janamitra Devan, μέχρι πρότινος επικεφαλής του McKinsey Global Institute για την Ασία, η αστικοποίηση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί, με αποτέλεσμα στο μέλλον η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε αστικά κέντρα. Πέρα από τη δημιουργία νέων κέντρων, πολλές σημερινές πόλεις θα γιγαντωθούν ανάλογα με την ικανότητά τους να προσελκύουν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και να προσφέρουν ποιοτικές υποδομές. Οι κατά τόπους πολιτισμικές κληρονομιές και εθνικές γλώσσες θα επηρεαστούν σημαντικά.  Η ενδεχόμενη επέκταση του προτύπου της Ε. Ε. και η δημιουργία νέων διεθνών ενώσεων ανά τον πλανήτη θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανάμειξη εθνοτήτων, παραδόσεων και γλωσσών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διαφορετικότητα.Οι εξελίξεις αυτές αφορούν όλο τον πλανήτη, και η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αδιαφορήσει.

 

Η γεωγραφική και μόνο θέση της Ελλάδας καθιστά τις μεγάλες πόλεις της βασικό προορισμό μετοίκησης για πληθυσμούς από τα Βαλκάνια, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή και μακρύτερα. Είναι επομένως επιτακτικά απαραίτητο να αναλύσουμε τους παράγοντες που καθιστούν τις πόλεις μας ελκυστικές προς τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, να σχεδιάσουμε στρατηγικές ανάπτυξης υποδομών, αλλά και ίσως πιο σημαντικό, να αναπτύξουμε μια προσέγγιση ταυτόχρονης διατήρησης της πολιτισμικής μας ταυτότητας και της δημιουργικής αφομοίωσης των ολοένα αυξανόμενων νέων επιρροών.*Principals της McKinsey & Company στην ΑθήναΤου Janamitra Devan*Χρειάστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το ένα δισεκατομμύριο, εν έτει 1800. Τα επόμενα 200 χρόνια, έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια, και θα χρειαστούν μόνο 13 ακόμη χρόνια για να προστεθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια. Η ραγδαία αυτή αύξηση θα συνοδεύεται και από σημαντική αστικοποίηση. Μέχρι το τέλος του 2008, κάτι λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε πόλεις, ενώ μέχρι το 2100 το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει στο 80%.Πράγματι θα δημιουργηθούν πολλές νέες πόλεις, ενώ ορισμένες εκ των σημερινών μεγαλουπόλεων άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων θα γιγαντωθούν πέραν των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Προφανείς υποψήφιοι είναι το Πεκίνο, το Δελχί, η Τζακάρτα, το Μεξικό, η Βομβάη, το Σάο Πάολο και η Σαγκάη. Βέβαια, η διαδικασία μετάβασης δεν συνεπάγεται αυτόματα σταθερά βελτιούμενες συνθήκες διαβίωσης – για αρκετά χρόνια, η αστική διαβίωση για τους περισσότερους θα συνεχίσει να είναι μια μάχη επιβίωσης για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

Ωστόσο, η πρόοδος στους κλάδους της γεωργίας, της ενέργειας και των τεχνολογιών επεξεργασίας υδάτων, υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα καταφέρει να αναπτύσσεται παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού για να συντηρήσει αυτά τα μεγέθη.Τι θα σημάνει όμως η μελλοντική αστικοποίηση;

 

1. Σύγκλιση μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει. Η Κίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη σύγκλιση με τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 50. Το επίπεδο αστικοποίησης της χώρας ανήλθε από το 20% στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε περίπου 44% σήμερα. Ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα φτάσει το 66% μέχρι το 2025 και το 80% (σημερινό επίπεδο ΗΠΑ) μέχρι το 2040. Η Κίνα, σε παγκόσμιους όρους, θα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεσαία τάξη μέχρι το 2050 αλλά από εκεί και έπειτα θα ανέβει κατηγορία με την Ινδία ακριβώς πίσω της. Η εξέλιξη αυτή είναι πρωτοφανής μιας και θα συντελεστεί μέσα στη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα. Χώρες όπως η Βραζιλία (πληθυσμός 200 εκατομμυρίων) και η Ινδονησία (πληθυσμός 238 εκατομμυρίων) θα ακολουθήσουν παρόμοια τροχιά.2. Διασυνοριακή μετακίνηση πληθυσμών. Η μετακίνηση πληθυσμών δεν αναμένεται να γίνει αποκλειστικά από την ύπαιθρο στις πόλεις. Η διασυνοριακή μετακίνηση πληθυσμών μεταξύ πόλεων, ή πιο σωστά, μεταξύ πολιτισμικών κέντρων θα είναι ακόμη πιο έντονη από ό,τι σήμερα. Αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί προάγγελο της Ενωσης Χωρών της Ανατολικής Ασίας (ASEAN) ή της Αραβικής συμμαχίας, τότε μία πρωτοφανής ανάμειξη εθνικοτήτων θα γίνει πραγματικότητα. Αρκεί να φανταστούμε μεγάλους αριθμούς Κινέζων και Ινδών να επιλέγουν να ζήσουν στην Ευρώπη και την Αφρική, και Αμερικανούς και Αυστραλούς να επιλέγουν να ζήσουν στην Κίνα, την Ινδία ή τη Λατινική Αμερική.Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Περισσότερα σημεία συνύπαρξης πολλών εθνοτήτων (κατά τα αμερικανικά πρότυπα) θα εμφανιστούν στην Ευρώπη, ενώ παραδοσιακά σημεία εθνικής ομοιογένειας όπως η Ιαπωνία και η Κίνα θα γίνονται ολοένα και πιο πολυπολιτισμικά. Σε αντίθεση με το επιχείρημα για διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η συγχώνευση που θα προκύψει από τις μετακινήσεις πληθυσμού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφορετικότητα, η πολιτισμική εξέλιξη και αναγέννηση του 21ου αιώνα θα έχει να κάνει με τον πειραματισμό και την καινοτομία.3. Περιβάλλον. Εδώ, αντίθετα με την κοινή άποψη, κρύβεται μια ευκαιρία. Οι μεγάλες πόλεις, με σωστή οργάνωση και σχεδιασμό, θα μπορέσουν εκμεταλλευτούν τη συγκέντρωση πληθυσμών για να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις σε μια ευρείας κλίμακας βελτίωση της εκπαίδευσης των πολιτών και του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.4. Νέες ευκαιρίες. Μέχρι το 2100, η μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τις πόλεις θα έχει πιθανώς ολοκληρωθεί, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες.Η μετακίνηση ανθρώπων από την επαρχία θα απελευθερώσει καλλιεργήσιμη γη και θα επιτρέψει την ανάπτυξη μεθόδων γεωργίας μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ εκτάσεις γης αναμένεται να απελευθερωθούν επίσης για βιοποικιλότητα, αναψυχή και τουρισμό – κάτι που θα βοηθήσει τις αγροτικές περιοχές να αναπτύξουν περισσότερο την οικονομία τους.5. Επικοινωνία. Από 7.000 γλώσσες σήμερα, ο κόσμος θα μεταβεί σε μερικές εκατοντάδες γλώσσες το πολύ, μέχρι το 2100. Παραμερίζοντας για λίγο τις ανησυχίες για απώλεια σημαντικής γλωσσολογικής ιστορίας, η αγγλική γλώσσα θα αποτελεί πιθανότατα το βασικό μέσο επικοινωνίας σε πολλές χώρες, και τη δεύτερη επικρατέστερη γλώσσα στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και Λατινικής Αμερικής – όπως συμβαίνει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως και οι σημερινές πόλεις είναι διαφορετικές και έχουν άλλη αίσθηση από τις πόλεις πριν από 100 ή 200 χρόνια, έτσι και οι πόλεις του 2100 θα εξελιχθούν στο πλαίσιο μιας δυναμικής γρήγορων πολιτισμικών, τεχνικών και οικονομικών αλλαγών και σίγουρα λίγο θα θυμίζουν τις σημερινές μορφές τους.

 

* Πρώην Director της McKinsey & Company και επικεφαλής του McKinsey Global Institute για την Ασία

 
Εκτύπωση E-mail

«Επίθεση» στη μόλυνση

με φυτά και λουλούδια

Οικολογία … εσωτερικών χώρων

 

Αποστάγματα της επιστημονικής εμβάθυνσης και της εξειδίκευσης είναι κι εκείνες οι ταπεινές, δευτερεύουσες πληροφορίες που, εφόσον είναι αυθεντικές και καλά επεξεργασμένες, εξυπηρετούν θαυμάσια την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εκτύπωση E-mail

Πρόγραμμα βελτίωσης συνθηκών ζωής πόλεων

«Οικολογικό τετράγωνο»

(Τετράγωνο Ρήγας Ρηγόπουλος)

     Περιβαλλοντικά προβλήματα συσχετιζόμενα σε αστικές περιοχές οι οποίες παράγουν μεγάλα ποσά και πολλά είδη αποβλήτων, είναι μερικά από τα πρόσφατα ερευνηθέντα θέματα. Στις μεγάλες πόλεις, οι οποίες είναι ενεργειακά απαιτητικές μονάδες, ένας φαύλος κύκλος εγκαθίσταται επειδή τα θερμικά απόβλητα από τις κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούνται για να ψύξουν τα κτίρια , ανεβάζουν τη θερμοκρασία της πόλης, η οποία τότε απαιτεί μεγαλύτερα ψυκτικά φορτία για τα κτίρια. Βασισμένη στη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, η συνήθης πρακτική για  τις νεοδημιουργούμενες περιοχές, οδηγεί σε χαρακτηριστική μείωση του πρασίνου, δημιουργία ισχυρών ηλιακών αντανακλάσεων, μείωση του παραγόμενου οξυγόνου και «κατανάλωση!» διοξειδίου του άνθρακα. Κύριο χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η δημιουργία ασφυκτικού κλίματος στις μεγάλες πόλεις, κυρίως το θέρος, με την αύξηση της θερμοκρασίας και την εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εκτύπωση E-mail

Πράσινοι Χώροι Στάθμευσης

Αστικό Πράσινο και Υπόγεια Πάρκινγκ

σε Συνθήκες Κορεσμού

Του Δημήτρη Κούνδουρου

Η Αθήνα και ιδιαίτερα η Δυτική Αθήνα, είναι μια πόλη με προβληματική συμπεριφορά προς τον δημόσιο χώρο της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος είναι ο μόνος χώρος που μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι οι πολίτες είναι ισότιμοι, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη και οικονομική επιφάνεια. Είναι, συνεπώς, η ορατή έκφραση της Δημοκρατίας, εκεί όπου ασκείται η Δημοκρατία στην πράξη, εκεί όπου η καθημερινότητα της Δημοκρατίας πραγματώνεται.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εκτύπωση E-mail

  ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91 ΕΚ, που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όφειλε να ξεκινήσει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων και τη βαθμονόμησή τους, με βάση τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), που ήδη έπρεπε να έχει θεσπισθεί, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2009.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εκτύπωση E-mail

 

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

 31 Δεκεμβρίου 2008,
Γιώργος Μαυρουλέας,
Πρόεδρος του ΠΑΣΕΜ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης),
Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ 

Αυτό που κύρια απουσιάζει από τη σύγχρονη πόλη είναι η αμεσότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Επέρχεται σταδιακά απομόνωση των ατόμων. Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις μάλιστα κυριολεκτικά δε γνωρίζουμε ποιος μένει στο διπλανό διαμέρισμα. Ο άνθρωπος κινείται άγνωστος μεταξύ αγνώστων με την καχυποψία ως το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κάποιος για αυτόν που γνωρίζει για πρώτη φορά. Αυτή η καχυποψία διαχέεται μέσα στην κοινωνία της πόλης και διαβρώνει όλες τις σχέσεις αυξάνοντας (ως θερμοκήπιο) την αποξένωση και την απομόνωση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 14 - 26 από 27

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg