profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 08:10
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
Εκτύπωση E-mail

Η Ανάγκη Προσέγγισης της Κίνας εν όψει της Κοπεγχάγης

 

Στην ευρύτερη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, δύο αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία: Τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο και οι 2 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για την ανώτατη ασφαλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και το ανώτατο όριο στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη με βάση τον ΟΗΕ.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι αν ξεπεράσουμε τα δύο αυτά όρια, οι συνέπειες για το κλίμα θα είναι μη αναστρέψιμες.

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό NewScientist, τονίζεται ότι η Κίνα δεν φαίνεται να προβληματίζεται έντονα σχετικά με την απειλή αυτή. Η στάση αυτή φαίνεται και από τον μέχρι τώρα διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ καθοδόν για τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί πως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα στηρίζεται από την οικονομική της ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα επόμενα 40 χρόνια το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να εξαπλασιαστεί με βάση τον θεαματικό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Προκειμένου να συνεχιστεί η αλματώδης αυτή πορεία, θα βασιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος πάνω στα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα τον λιθάνθρακα.

Ο κύριος στόχος της κινεζικής ενεργειακής πολιτικής είναι να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας με βάση τον λιθάνθρακα ενώ παράλληλα να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των μονάδων παραγωγής. Αυτός ο σκοπός από μόνος του δεν πρόκειται να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κίνας, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050 και η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να αποδεχτεί δεσμευτικά όρια στα πλαίσια μιας διεθνούς συνθήκης.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ίδρυμα BeijingClimateCenter διακρίνει δύο σενάρια για την μελλοντική διακύμανση των εκπομπών με άξονα το 2100. Το πρώτο τοποθετεί τη συγκέντρωση διοξειδίου στα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή στο διπλάσιο σχετικά με την προβιομηχανική εποχή. Το δεύτερο σενάριο είναι ακόμα πιο απαισιόδοξο, καθώς υπολογίζει τη συγκέντρωση στα 750 μ.α.ε. και την άνοδο της θερμοκρασίας στην Κίνα στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό είναι μέσω της συνεργασίας με τη Δύση. Η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διεύρυνση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, καθώς και από νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις θα παίξει και η ολοένα και πιο στενή αλληλεπίδραση της Κίνας με τις ΗΠΑ στα οικονομικά, η οποία αυξάνει το κόστος μιας πολιτικής απομονωτισμού στα περιβαλλοντικά ζητήματα εκ μέρους του Πεκίνου.

 

 

 (ΠΗΓΗ: energia.gr, Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009)
 
Εκτύπωση E-mail

Έρευνες στους Παγετώνες των Ιμαλαίων

 Η Ινδία και η Κίνα πρόκειται να συνεργαστούν για την παρακολούθηση των παγετώνων των Ιμαλαίων, περιοχή η οποία είναι κρίσιμη καθώς προμηθεύει τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους. Ο Τζαϊράμ Ραμές, υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας ανέφερε ότι θα ερευνηθεί επιστημονικά η κατάσταση των «υδραγωγείων της Ασίας», όπως αναφέρονται οι παγετώνες.  Στο παρελθόν τα δύο ασιατικά κράτη έχουν πολεμήσει με αφορμή εδαφικές διεκδικήσεις στα Ιμαλάϊα, αλλά τώρα υπάρχει η βούληση για διάλογο.

Όπως ανέφερε στους FT ο κ. Ραμές, «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους Κινέζους για την παρακολούθηση των παγετώνων», αλλά πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε οι Κινέζοι να «σκαρφαλώσουν στους δικούς μας». Η ινδική κυβέρνηση ανέθεσε στην Υπηρεσία Διαστήματος και άλλες κρατικές επιστημονικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις έρευνες στα Ανατολικά και Δυτικά Ιμαλάια προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση των παγετώνων. 

Χαρακτηριστικό της σημασίας της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής είναι ότι από εκεί πηγάζουν οι επτά από τους πιο σημαντικούς ποταμούς της ασιατικής ηπείρου, ανάμεσά τους ο Γάγγης και ο Γιανγκ Τσέ. Παρέχουν πολύτιμο νερό στο 40% του ανθρώπινου πληθυσμού της γης. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Κίνας και ειδικά της Ινδίας έχουν εμπλακεί σε μια φραστική διαμάχη με τα ανεπτυγμένα κράτη τα οποία προσπαθούν να τις πείσουν να αποδεχτούν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση η έστω τη σταθεροποίηση των εκπομπών τους.

Ο κ. Ραμές έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και απορρίπτει επιστημονικές αναλύσεις που προβλέπουν το λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαίων στα επόμενα 40 χρόνια. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, το πρόβλημα της υδροδότησης αναμένεται να κυριαρχήσει στις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο ως ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και στην πολιτική αρένα, καθώς έχει και πολύπλοκες νομικές προεκτάσεις.  Ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει τους παγετώνες ως «το καναρίνι στο ορυχείο της Κλιματικής Αλλαγής» και προειδοποιεί ότι η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτώνται από τη διατήρησή τους. 

(ΠΗΓΗ: Energia.gr, Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009)
  
 
Εκτύπωση E-mail
 

Πολεμικές Τεχνικές... κατα της Παγκόσμιας Θέρμανσης

 Με βάση μελέτη του οργανισμού  Copenhagen Consensus, τεχνικές που θα αντανακλούν το φως του ήλιου μπορούν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια θέρμανση, ενώ θα στοιχίσουν μόλις το 5% του κόστους της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου. Ανάμεσα στις τεχνικές αυτές, η μελέτη προτείνει τρόπους να γίνονται τα σύννεφα πιο «λευκά» ώστε να αντανακλούν το ηλιακό φως με κόστος μόλις 9 δις δολάρια, σε αντίθεση με τα 250 δις που θα κοστίζει ετησίως η μείωση των εκπομπών.

Άλλοι παράγοντες πάντως, όπως η εταιρεία συμβούλων  McKinsey εκτιμούν ότι το αληθινό κόστος της μείωσης των εκπομπών θα είναι πολύ πιο μικρό λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιφέρουν τα σχετικά μέτρα.  Οι τεχνικές που προτείνει το Copenhagen Consensus πάντως είναι αμφιλεγόμενες, καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη «γεωμηχανική», δηλαδή την παρέμβαση στο κλίμα του πλανήτη με τεχνητά μέσα ώστε να καταπολεμηθεί η παγκόσμια θέρμανση. Καθώς το όριο της αύξησης των δύο βαθμών Κελσίου είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι εφικτό, ιδέες σαν αυτή κερδίζουν έδαφος διεθνώς. Ανάμεσά τους υπάρχει και η παραπάνω πρόταση να σταλούν πλοία στους ωκεανούς τα οποία θα ψεκάζουν σταγονίδια νερού στον αέρα ώστε να δημιουργήσουν πιο ελαφριά, λευκότερα σύννεφα.  

Από την άλλη πλευρά, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science τονίζει τους κινδύνους από τέτοιες πρακτικές. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στη βροχόπτωση σε ευαίσθητες περιοχές όπως το δάσος του Αμαζονίου. Αν συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια θέρμανση θα είναι δυσανάλογα μεγάλες από ότι τα οφέλη των τεχνικών γεωμηχανικής. Όπως αναφέρουν οι  FT σε άρθρο τους, οι οπαδοί των νέων αυτών μεθόδων υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές αυτές μπορούν να αναιρεθούν εύκολα αν φανεί ότι έχουν δυσάρεστες συνέπειες και προτείνουν την διερεύνησή τους, καθώς είναι ένας επιστημονικός τομέας στον οποίο δεν έχουν γίνει εκτενείς μελέτες ακόμα. 

(ΠΗΓΗ: energia.gr, Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009)
  
 
Εκτύπωση E-mail

 

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ» ΔΑΣΜΟΥΣ

 

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κρύβουν κάποιες φορές ορισμένες ανεπιθύμητες κινήσεις, όπως μέτρα εμπορικού προστατευτισμού. Η επιβολή των λεγόμενων «πράσινων» δασμών ήταν για μεγάλο διάστημα δημοφιλής ιδέα στους κόλπους της Αριστεράς. Ήταν ένας τρόπος να «πουλήσουν» τους υψηλούς εγχώριους ενεργειακούς φόρους στους ψηφοφόρους τους, που ανησυχούσαν ότι θα μεταφερθούν θέσεις εργασίας σε χώρες, που δεν τιμωρούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ συμπεριέλαβε πρόβλεψη τέτοιων δασμών στο νομοσχέδιο για το σύστημα δικαιωμάτων ρύπων. Όταν ένα τέτοιο νομοσχέδιο προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (και τον υποτιθέμενο μεγαλύτερο υποστηρικτή του ελεύθερου εμπορίου) ισοδυναμεί με πρόσκληση προς τους οπαδούς του προστατευτισμού ανά τον κόσμο να καλύψουν την προώθηση των συμφερόντων τους υπό το μανδύα των «πράσινων» αξιών.  

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί -ένας μερκαντιλιστής πολιτικός- τον περασμένο μήνα πρότεινε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές με στόχο, όπως είπε, την «εξισορρόπηση του παιχνιδιού» με τις χώρες που αρνούνται να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση ρύπων.  

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Εντ Μίλιμπαντ, είπε πριν από λίγες ημέρες ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» τη γαλλική πρόταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Ματίας Μάχνιγκ, ήταν πιο ευθύς, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «οικο- ιμπεριαλισμό». «Το να κλείσουμε τις αγορές μας στα προϊόντα τους δεν είναι, πιστεύω, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την έκβαση των διεθνών διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο δηλώσεις προέρχονται από κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.  

Η κριτική του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης, που στήριξαν το οικολογικό κίνημα και ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αναγνωρίζει όμως ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί έναντι προτάσεων, που θα προκαλούσαν σημαντικό οικονομικό πλήγμα.  

Οι προτεινόμενοι δασμοί θα ήταν επιζήμιοι ακόμη στο πεδίο της προώθησης της «πράσινης» πολιτικής. Καθώς θα οδηγούσαν σε μείωση του παγκοσμίου εμπορίου, θα επιβράδυναν την αύξηση του εισοδήματος - κάτι που όπως έχουμε μάθει πολύ καλά είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο των πολιτικών περιορισμού της ρύπανσης. Όσο πιο πλούσιοι είναι οι άνθρωποι, τόσα περισσότερα είναι πρόθυμοι να διαθέσουν για πιο καθαρό αέρα και ύδατα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι γλίτωσαν από τη φτώχεια τα τελευταία χρόνια χάρη στην επέκταση του εμπορίου και αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει. 

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥTΕΜΠΟΡΙΚΗ, 29/07/2009)

 

 

 

 

 
Εκτύπωση E-mail

 

 

ΚΙΝΑ: ΥΠΕΡ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Την πραγματική επιθυμία της Κίνας για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη εξέφρασε η ηγεσία της χώρας στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

«Είμαι ευχαριστημένος που ο πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιθυμεί να επισφραγίσει μία συμφωνία στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο και ότι η Κίνα θα παίξει έναν ενεργό και δημιουργικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα ξεπέρασε πρόσφατα τις ΗΠΑ όσον αφορά στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι δύο χώρες μαζί ευθύνονται για το 42% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα και τη Μογγολία, δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

«Ο,τιδήποτε μπορώ να κάνω σαν γενικός γραμματέας, είμαι πρόθυμος να το κάνω, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης μου στην Πιονγιάνγκ αυτήν την εποχή», δήλωσε. «Χρειάζεται να εξακριβώσω πότε θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να την επισκεφθώ. Δεν μπορώ να σας δώσω κάποια απάντηση τώρα.»


(ΠΗΓΗ: Energia.gr
- Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009)

 
Εκτύπωση E-mail

 

Συνεργασία για το Kλίμα

 

 

 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαινιάζοντας ένα νέο στρατηγικό και οικονομικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κάλεσε το Πεκίνο να συνεργαστεί στην εξεύρεση μίας διεθνούς απάντησης στη κλιματική αλλαγή ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο."ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες σε κατανάλωση ενέργειας χώρες στο κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή", τόνισε.

Στην ομιλία του,κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών στην Ουάσινγκτον μεταξύ υψηλόβαθμων αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων,ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα είναι από τις σημαντικότερες στο κόσμο για τις ΗΠΑ και θα παραμείνουν καθοριστικές κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα.Ωστόσο, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ απέφυγαν κάθε αναφορά σε ευαίσθητα θέματα που από καιρό αποτελούν θέμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

(ΠΗΓΗ: Energia.gr )

 
Εκτύπωση E-mail

 

Η Δημιουργία Αειφόρου Οικονομίας στην Ευρώπη

 

 Η οικονομική κρίσις αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία νέας αειφόρου οικονομίας μέσω της ευφυούς πράσινης αναπτύξεως, σύμφωνα με την Κομμισσιόν. Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ ενσωμάτωσε την αειφόρο ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της. Ηγήθηκε των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να παρατηρούνται μη αειφόρες τάσεις και εκεί οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.Μετά από μια τριετία εφαρμογής της κοινοτικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη, η Επιτροπή κατέγραψε τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ και δρομολόγησε προβληματισμό για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της κοινοτικής στρατηγικής.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημειώσει σταθερή πρόοδο όσον αφορά στην ενσωμάτωση της αειφόρου αναπτύξεως στις πολιτικές της ΕΕ. Στην επισκόπηση αυτή αναδεικνύεται η πρόοδος που συντελέσθηκε την τελευταία τριετία και επισημαίνονται οι τομείς στους οποίους χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Η οικονομική κρίσις αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την δημιουργία νέας αειφόρου οικονομίας μέσω της ευφυούς πράσινης αναπτύξεως. Ελπίζω αυτή η επισκόπησις να προκαλέση προβληματισμό για το πώς μπορεί να επιτευχθή  μεγαλύτερη πρόοδος σε τομείς όπως η κατανάλωσις ενέργειας στις μεταφορές, η μείωσις της βιοποικιλότητος και η υποβάθμισις του οικοσυστήματός μας». Η σημερινή χρηματοοικονομική κρίσις κατέδειξε ότι η αειφορία είναι βασικός συντελεστής των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της οικονομίας εν γένει.

Τα μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσεως πρέπει να είναι συμβατά με τους μακροχρόνιους στόχους αειφορίας και με μια στρατηγική πράσινης, ευφυούς ανάπτυξης. Η επισκόπησις  επιβεβαιώνει ότι σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στην κοινοτική πολιτική σε καθένα από τα επτά πεδία προτεραιότητος που καλύπτει η στρατηγική. Σχετικά παραδείγματα είναι η δέσμη κοινοτικών μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, μέτρα για πράσινες μεταφορές και ευφυέστερα συστήματα μεταφορών, η βελτίωσις της ενεργειακής αποδόσεως των κτιρίων, η αναθεώρησις των οδηγιών για τον οικολογικό σχεδιασμό και το οικολογικό σήμα, η θέσπισις ολοκληρωμένου πλαισίου για την θαλάσσια πολιτική, η κατάστρωσις  στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία, οι εργασίες για την μετανάστευση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Προχώρησαν επίσης οι εργασίες στα οριζόντια πεδία της εκπαιδεύσεως, της ερεύνης και της χρηματοδοτήσεως. Ωστόσο, σε πολλά πεδία εξακολουθούν να παρατηρούνται μη αειφόρες τάσεις. Για παράδειγμα, η ζήτησις φυσικών πόρων αυξάνεται, η βιοποικιλότης φθίνει και η ενεργειακή κατανάλωσις στις μεταφορές συνεχίζει την ανοδική της πορεία.Ακόμη, η εν λόγω επισκόπησις παροτρύνει σε προβληματισμό σχετικά με την μελλοντική εξέλιξη της κοινοτικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Μπορούν να εξετασθούν, επί παραδείγματι, θέματα όπως η καλύτερη ευθυγράμμισις με την στρατηγική της Λισσαβώνος για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και με άλλες διατομεακές στρατηγικές της ΕΕ, ο περαιτέρω εξορθολογισμός της στρατηγικής και η βελτίωσις της παρακολουθήσεως και του συντονισμού.

Η έκθεσις που εγκρίθηκε θα επιτρέψη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανεξετάση τις προτεραιότητες και να χαράξη κατευθύνσεις για το μέλλον της στρατηγικής στην επόμενη σύνοδό του που θα πραγματοποιηθή τον Δεκέμβριο. Την έκθεση αυτή θα συμπληρώση η εξαμηνιαία έκθεσις της Eurostat για την παρακολούθηση της αειφόρου αναπτύξεως, η οποία θα δημοσιευθή εντός του 2009.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 25/07/2009)
  

 

 
Εκτύπωση E-mail

 

 

Η Γη θα «Φλέγεται» μετά το 2011

 

Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ΄ όσο πιστεύαμε ως σήμερα. Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Εν τούτοις τα αμέσως επόμενα χρόνια οι τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν όσοι έθεταν σε αμφισβήτηση το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» για να υποστηρίξουν ότι αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες δεκαετίες δεν συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας. Η έρευνα που δημοσιοποίησε τώρα η ΝΑSΑ ανατρέπει αυτά που γνωρίζαμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία μετά το 1998 μειώθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκείνη την εποχή η ηλιακή δραστηριότητα πέρασε μια φάση ύφεσης και, δεύτερον, επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο ψύχρανε τον Ειρηνικό ωκεανό.

Όπως όμως αναφέρεται στη νέα έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, από εφέτος και η ύφεση της ηλιακής δραστηριότητας σταματά και οι επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο αντιστρέφονται, καθώς εκτιμάται ότι, εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, η «δράση» του θα προκαλεί ακόμη και καύσωνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2011 και για την επόμενη δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο υψηλή από εκείνη του 1998. Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποια χρονιά η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από εκείνη του 1998 θα θεωρείται «ασυνήθιστο» μετεωρολογικό γεγονός. «Το μέγεθος της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο μεγάλο ώστε κανένα φυσικό φαινόμενο δεν θα μπορεί να την αναστρέψει σε βάθος χρόνου, αλλά μόνο περιστασιακά» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» στέλεχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

 

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/07/2009)

 
Εκτύπωση E-mail

 

«Απόρρητη» η Καταστροφή του Πλανήτη

 

Της Ειρήνης Μητροπούλου

  

Η κυβέρνηση Μπους χαρακτήριζε συστηματικά ως «απόρρητες» εκατοντάδες δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος την τελευταία δεκαετία στην Αρκτική, εκεί ακριβώς όπου έχει ξεσπάσει πόλεμος συμφερόντων για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Οι φωτογραφίες, που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν από τον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα , δημοσιεύονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και παγκοσμίως, αποδεικνύοντας το μέγεθος της συγκάλυψης της περιβαλλοντικής καταστροφής από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.   Συνολικά 1.000 δορυφορικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων λήψεων από το λιμάνι Μπάροου της Αλάσκας, έμειναν θαμμένες στα συρτάρια του Λευκού Οίκου κατά τις δύο θητείες του Τζορτζ Μπους. Οι εικόνες, οι οποίες δείχνουν καθαρά τις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική τους θερινούς μήνες, αποχαρακτηρίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον Λευκό Οίκο και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αμερικανικό στρατό.  

Οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες για τον ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι προέρχονται από το λιμάνι Μπάροου της Αλάσκας και έχουν ληφθεί με διαφορά ενός έτους. Μια τεράστια επιφάνεια πάγου, άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξαφανίστηκε μέσα σε μόλις 12 μήνες, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες που ελήφθησαν από το ίδιο σημείο τον Ιούλιο του 2006 και τον ίδιο μήνα το 2007. Επιπλέον, δείχνουν ότι δεν υπήρξαν σημάδια επαναδημιουργίας του πάγου.

 Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να πείσει το Κογκρέσο και να κάμψει τις αντιδράσεις των βιομηχάνων για την ανάληψη δράσης με στόχο την ανάσχεση της καταστρεπτικής κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της αύξησης του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.   Το ένα τρίτο των αποθεμάτων φυσικού αερίου που απομένει να ανακαλυφθούν σε όλον τον κόσμο βρίσκεται βορείως του Αρκτικού Κύκλου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κοιτασμάτων ανήκει στη Ρωσία, αν και πολλές χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον τώρα που οι πάγοι λιώνουν.   Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science» δεν εξετάζει το κατά πόσον είναι δυνατόν να ανακτηθεί το φυσικό αέριο της περιοχής, ούτε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.  Δείχνει ότι στο μέλλον «η εξέχουσα θέση του ρωσικού στρατηγικού ελέγχου, ειδικά στα αποθέματα φυσικού αερίου, είναι πιθανό να ενισχυθεί και να επεκταθεί» , όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Γκότιερ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), επικεφαλής της διεθνούς μελέτης. Η έρευνά του εκτιμά επίσης ότι η Αρκτική ίσως κρύβει το 3%-4% των κοιτασμάτων πετρελαίου που απομένει να ανακαλυφθούν στον κόσμο.  

 

Όπως γράφει το Νature.com, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αερίου της Αρκτικής βρίσκεται έξω από τις ακτές, αλλά εντός των ορίων των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων, οπότε το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους δεν είναι αμφισβητήσιμο. Ωστόσο ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα κοιτάσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διενέξεις μεταξύ κρατών, τώρα που η κλιματική αλλαγή ανοίγει τον δρόμο προς τον Βορρά.  Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία ήδη διεκδικούν περιοχές της Αρκτικής βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για τον Νόμο της Θάλασσας, η οποία παραχωρεί στις κυβερνήσεις μια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης ως τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Ειδικά η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου σήμερα, έστειλε το 2007 δύο υποβρύχια στον Βόρειο Πόλο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι η υποβρύχια οροσειρά που διασχίζει την περιοχή είναι φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της.  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα δύο τρίτα του ανεξερεύνητου αερίου της Αρκτικής εντοπίζονται σε μόνο τέσσερις περιοχές: τη Νότια Θάλασσα Κάρα, τη Βόρεια και Νότια Λεκάνη του Μπάρεντς και την Πλατφόρμα της Αλάσκας.  

Πλουσιότερη απ΄ όλες φαίνεται ότι είναι η Νότια Θάλασσα Κάρα έξω από τη Σιβηρία, όπου κρύβεται το 39% των άγνωστων ως σήμερα κοιτασμάτων της Αρκτικής. Η Αλάσκα είναι πάντως πλουσιότερη όσον αφορά το πετρέλαιο. Εκτιμάται ότι κρύβει 22 με 256 δισεκατομμύρια βαρέλια. Σήμερα η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο είναι περίπου 30 δισ. βαρέλια τον χρόνο.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/07/2009)
  

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 14 - 26 από 27

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg