profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 06:27
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
Εκτύπωση E-mail

 

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο.

Πλησιάζει ένας χρόνος από την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον πανελλαδικό συντονισμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και παρά τη θετική ανταπόκριση στο διάλογο των τοπικών και θεματικών Μ.Κ.Ο. οι διαδικασίες φαίνεται ότι έχουν πάλι βαλτώσει.

Κι όμως η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο είναι εμφανής και επείγουσα όσο ποτέ άλλοτε, καθώς προβλήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση και η μείωση του νερού, καθώς και τα προβλήματα από τη συμβατική μη ανακυκλώσιμη ενέργεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατακερματισμένες δυνάμεις των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η μόδα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που έχει κυριεύσει ορισμένα μέσα μαζικής επικοινωνίας και λανσάρουν ως ατομική ευθύνη και ηθική για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι μόνο η μισή αλήθεια, αλλά είναι πολλές φορές αποπροσανατολιστική.

Αποπροσανατολίζει ακόμη και τις συλλογικές οργανώσεις από τη συλλογική τους ευθύνη να συνεργαστούν σε τοπικό - περιφερειακό αλλά και οικουμενικό επίπεδο για πολιτικές λύσεις στο πρόβλημα μέσα από μια κοινοπρακτική λογική και διαδικασία.

Δεν ισχυριζόμαστε ασφαλώς ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να σχηματίσουν ή να υποστηρίξουν ένα κόμμα, κάτι που σε τελική ανάλυση θα ήταν αυτοακύρωση της φυσιογνωμίας και του ρόλου των ΜΚΟ, αλλά το συντονισμό μεγάλων κοινών δράσεων για την προστασία του μείζονος περιβάλλοντος, της υγείας και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Προφανώς, υπάρχουν διεθνείς «θεσμοί αλληλέγγύης» και οργανώσεις με παγκόσμια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική δράση, που παρά την αποτελεσματικότητά τους σε ορισμένους τομείς, περιορίζονται σε μια ελίτ ακτιβιστών και στους επαγγελματίες μισθοφόρους του είδους.

Για την αντιμετώπιση, όμως, των σύγχρονων οικολογικών προκλήσεων και της παγκόσμιας φτώχειας πρέπει να διαμορφωθεί μια μαζική συμμετοχική οικολογία και αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία για να υπάρξει αποτελεσματικότητα για τη μελλοντική επιβίωση.

Ο άλλος ρόλος της ανοικτής συμμετοχικότητας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι η αντιμετώπιση της διογκούμενης σε παγκόσμιο επίπεδο διαφθοράς, με πρόθεμα τη διαφάνεια και τη διάχυση γνώσης.

Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι ασφαλώς δεν έρχονται σε αντίθεση ούτε με την αυτονομία των τοπικών και θεματικών οργανώσεων ούτε με τους συγκεκριμένους στόχους της τοπικότητας. Αντιθέτως, μπορούν να δώσουν βάθος σε μια ορθολογική πίστη που μέσα από το οικουμενικό πρόβλημα βλέπει το τοπικό και αντιστρόφως μέσα από το τοπικό το οικουμενικό.

Ο αναγκαίος συντονισμός των ΜΚΟ που επιχειρείται στην προκειμένη περίπτωση δεν προκύπτει καθώς φαίνεται από μια διακήρυξη αρχών, όπως κατά καιρούς κυκλοφορεί αυτή η ιδέα, αλλά περισσότερο από κοινοπρακτικές πρωτοβουλίες και κινήματα που σφυρηλατούν στην πράξη αυτές τις ιδέες και δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μέσα σε ένα λίαν ανταγωνιστικό κόσμο.

Με αυτό το σκεπτικό είναι ατελέσφορο να παραμείνουμε σε μια συνδικαλιστική - συντεχνιακή - λογική για την αντιπροσώπευση των ΜΚΟ με θεωρητικές διακηρύξεις που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε μια ακόμη γραφειοκρατική δομή και να προχωρήσουμε σε μια κοινοπρακτική διαδικασία της αποτελεσματικότητας των ΜΚΟ σε αυτό που λέγεται κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.

Για ένα επιχειρησιακό σχέδιο (Master Plan) με κοινοπρακτικές δράσεις και λογικές

Το ζήτημα που απασχόλησε την Ένωση Δικτύων Οικοπροστασίας από την αρχή της σύστασής της (με πρωτόκολλο συνεργασίας) και στη συνέχεια μέσα από τον επικοινωνιακό κόμβο www.edo-mko.gr ήταν πώς, από τη μια μεριά το αυθόρμητο κίνημα πολιτών που εκφράζεται περιστασιακά σε όλη τη χώρα με εντυπωσιακές κινητοποιήσεις (π.χ. Σύνταγμα, Κορινθιακός, Καβάλα, και αλλού) και από την άλλη οι χιλιάδες τοπικές συλλογικότητες και οργανώσεις, θα αποκτήσουν μια ισχυρή συχνότητα αναφοράς και μια δομή στήριξης στις πρωτοβουλίες τους.

Μέσα από τη συχνή επικοινωνία και συνεργασία με πολλές οργανώσεις εκτιμήσαμε ότι ο συντονισμός μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσα από την εμπειρία σε κοινοπρακτικές πρωτοβουλίες και βιωματική μάθηση.

Για αυτό πρόσφατα προτείναμε τα 6 εργαστήρια βιωματικής μάθησης, τα οποία μπορούν να γίνουν μοντέλα πρακτικής συνεργασίας σε κάθε περιφέρεια.

Ενδεικτικά επαναλαμβάνουμε την πρόταση για να προσθέσουμε ορισμένες ακόμη σκέψεις για την εκλαΐκευση και διάχυση της τεχνογνωσίας προς τα κάτω ως μια προϋπόθεση ουσιαστικού συντονισμού και κοινοπρακτικής δράσης.

Τίτλος έργου

Σχέδιο εξάπλωσης της χρήσης του διαδυκτιου στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Σκοπός

Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μάθησης για την κοινηκοποίηση της γνώσης και της επιχειρηματικότητας μέσω διαδυκτιου στο πλαίσιο της αλληλεγγειας οικονομίας. (ειναι οραματικός σκοπός)Αξονες και δράσεις για την επίτευξη στόχων

Αξονες και δράσεις για την επίτευξη στόχων

1ος Αξονας

1. Εργαστήρια βιωματικής μάθησης για την δημιουργεία ιστοσελίδων και διαρκής τροφοδοσία ψηφιακού περιεχομένου.

a. Μαθηματα διαζωσης

b. Μαθηματα ηλεκτρονικά (ερευνα στο διαδικτιο πως γινονται τα μαθηματα στο διαδυκτιο)

2. Συνδέσεις με πανεπιστήμια, ΟΤΑ και υπουργεία.

a. Κοινα εργαστηρια, σεμιναρια σε φοιτητές - πρακτικη σε πανπιστήμια

2ος Αξονας Πράσινη επιχειρηματικοτητα και πολιτιστηκη επιχειρηματικοτητα

b. Κοινοπραξεια για την διαδοση του οικοτουρισμού και εργαστηρη βιωματικης μάθησης.

i. Οργανωση εκθέσεων περιβάλλοντος

ii. Εφαρμογές

c. Οικοπροστασία

d. Κοινοπραξεία για της ΚΑΠΕ (κεντρο ανανεώσιμων πηγων ενεργειας) για διαδοση και παραδειγματικη δραση.

i. Εργαστηρη βιωμαθητικης μάθησης.

ii. Μικροεφαρμογές

3. Συνδέσεις με πανεπιστήμια, ΟΤΑ και υπουργεία.

3ος Αξονας LETS EXCHANGE

1. LETS exchange, συστηματα τοπικων μη χρηματικών ανταλαγών - ειδος με είδος και μικροχορηγίες (παζαρι μέσω διαδικτύου η σε μια πλατεία η μεσω e-bay αλλα αντι για λεφτα θα γινεται το εμπόριο με είδη).

a. Ανταλαγή ειδος με ειδος

b. Εκστρατεία χορήγησης υπολογιστών σε ΜΚΟ και δημιουργηκές ομάδες.

2. Συνδέσεις με πανεπιστήμια, ΟΤΑ και υπουργεία.

4ος Αξονας Κοινοπραξεια για ενοιαιο επικοινωνιακο σύστημα

3. Βαση δεδομένων συμβουλευτικης και μελετών με σκοπο να βοηθάει μικρές ομάδες και φοιτητές να κάνουν τα δικά τους σχεδια. (Χρηστικότητα?)

4. Συνδέσεις με πανεπιστήμια, ΟΤΑ και υπουργεία.

5. Βιοματικη μάθηση για την ψηφιοποιηση οικολογικων και περιβαλλοντολογικων δεδομένων.

Οι αξονες θα αξιοπoιουνται ως εργαλειο για καταθεση προτασεων στα υπουρεγία.

Κοινοπραξεια kai eco something σε αγγλικο (prasines promithies).

 
< Προηγ.

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg