profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 04:28
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
Εκτύπωση E-mail

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο.

Το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα συζητάμε σε πανελλήνια κλίμακα για το συντονισμό των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με άξονες την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, την οριζόντια επικοινωνία, την έκφραση και την ανάπτυξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, είναι φανερό ότι δεν προέκυψε συμπωματικά. Προηγήθηκε η αμφισβήτηση μιας κατεστημένης νοοτροπίας και της γραφειοκρατικοποίησης που επικράτησε στο επίπεδο αντιπροσώπευσης των Μ.Κ.Ο.

Τη 10η Ιουλίου 2007 συναντήθηκαν, στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους τους, οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, Εθελοντικές Μη Κυβερνητικές και Δίκτυα και συζήτησαν την προοπτική οργανωτικής συγκρότησης των Μ.Κ.Ο. και με αντικείμενο το συντονισμό των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα μας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, σε περιφερειακό και θεματικό επίπεδο.

Στη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι δεν έλαβαν καμία άλλη απόφαση, πλην της κοινής απόφασης  να συνεχιστεί η συλλογική πρωτοβουλία σε μία επόμενη συνάντηση στην οποία θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων για μία κοινή πορεία στο παραπάνω ζήτημα.

Συμφώνησαν ομόφωνα η επόμενη συνάντηση να γίνει στο τέλος Ιουλίου, αναλαμβάνοντας, όλοι οι παρευρισκόμενοι, την ενημέρωση για τον σκοπό αυτό.

Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε αλλά προκάλεσε μια άλλη πρωτοβουλία με τον ίδιο σκοπό.

Στις 25 Ιουλίου με πρωτοβουλία του οικολογικού Δικτύου ΠΑΝΔΟΙΚΟ που έγινε στην Αθήνα με ανοικτή πρόσκληση και αιτούμενο την οργανωτική ανέλιξη των ΜΚΟ, κατέληξε στο ίδιο πρόταγμα του Συντονισμού των Μ.Κ.Ο., αν και προκλήθηκε ως αντιπερισπασμός στο ζήτημα της πρωτοβουλίας των δικτύων.

Ο αντιπερισπασμός, όμως, δεν πέτυχε ν' ανακόψει την πανελλήνια μόχλευση για ένα τέτοιο σκοπό.

Από την στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της γνήσιας έκφρασης και εκπροσώπησης των συλλογικών οργανώσεων κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει αυτή την εξέλιξη.

Το μάθημα από όλη αυτή την διαδικασία είναι όπως αναδεικνύεται και από το παρακάτω άρθρο ότι οι εξελίξεις δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της γνήσιας περιφερειακής εκπροσώπησης.

Υπάρχουν πλέον συγκλίνουσες πορείες από πολλές πλευρές που αναγκάζουν ακόμη και τους απρόθυμους να δουν το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα στο χώρο, να προσαρμοστούν στο αίτημα των καιρών.

Παρά, όμως, τη συγκλίνουσα πορεία δεν μπορούμε ν' αποκρύψουμε την κυρίαρχη αντίθεση που υποβόσκει από χρόνια μεταξύ πατρωνίας-ολιγαρχικής αντίληψης και του δημοκρατικού προτάγματος της εκπροσώπησης.

Η κριτική που ασκήθηκε από μας σ' αυτό το επίπεδο εκ του αποτελέσματος μπορούμε να ισχυριστούμε ότι λειτούργησε ανατρεπτικά.

Η αποκάλυψη αυτής της αντίθεσης αφύπνισε συνειδήσεις, σε μία εποχή που οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν ν' αυτοπροσδιοριστούν δημοκρατικά.

Χρειάστηκε κάποιος, όπως το μικρό παιδί του παραμυθιού, να πει ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός», στην περίπτωση του σφετερισμού της αντιπροσώπευσης από την καμπάνια των ΜΚΟ.

Δύο άρθρα μ' αυτό το περιεχόμενο έθεσαν υπό αμφισβήτηση όλο το «καθεστώς» που επικρατούσε στο χώρο της αντιπροσώπευσης των Μ.Κ.Ο. σε σχέση με την πολιτική και το δημόσιο. Τα άρθρα μας:

Α) Ο σφετερισμός της εκπροσώπησης στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)

και

Β) Η ολιγαρχία, ο κατακερματισμός και το δημοκρατικό πρόταγμα στο χώρο των Μ.Κ.Ο.

Έθεσαν την βάση της αμφισβήτησης για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αλλά και την προοπτική μιας πανελλήνιας συνδιάσκεψης. Γράψαμε τότε:

«Αυτοί που χρόνια τώρα αρνούνται το θεσμό της εκπροσώπησης στις Μ.Κ.Ο. και τα δίκτυα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και πράγματι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να μην υπάρχει έκφραση των δικτύων, τους είδαμε να μας αντιπροσωπεύουν σε διάφορα υπουργεία, κάτω από την «ομπρέλα» Μ.Κ.Ο. Σύνταγμα των 800 ως «συντονιστές», χωρίς ποτέ κανείς να τους εκλέξει και να τους ζητήσει αυτή την αποστολή.» Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί ν' αγνοηθεί. Στη συνέχεια το θολό τοπίο και ο πολυκατακερματισμός της έκφρασης, των εθελοντικών οργανώσεων, που εκφράζεται ναι μεν την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στους τομείς της οικολογίας, του πολιτισμού, στερεί τη δυνατότητα σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο των οργανώσεων να αξιοποιηθεί στο σύνολο της δυναμικής, που ως δημιουργικός παράγων της κοινωνίας των πολιτών στη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Η αναρχία, ο κατακερματισμός και η έλλειψη συντονισμού σε μακροκοινωνικές στοχεύσεις φαίνεται καθαρά πλέον ότι εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί την οικονομική και πολιτική ολιγαρχία , τον κρατισμό και το πολιτικό πελατειακό σύστημα.  Κι αυτή είναι η παγίδα.

Το τίμημα της οικολογίας για παράδειγμα δεν πρόκειται να αντιμεριστεί ριζικά μόνο με μινιμαλιστικές ακτιβιστικές δράσεις.  Απαιτεί μακροκοινωνικές στοχεύσεις για να αντιμετωπιστούν π.χ. οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύνολο της κοινωνικής οικονομίας.

Δεν μπορεί ν' αντιμετωπιστεί σε καμιά περίπτωση με τις οργανωτικές οικολογικές ελίτ που διεκδικούν την αποκλειστικότητα στο χώρο και αποκλείουν την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών με διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα.

Τα συμφέροντα της ολιγαρχίας στο χώρο των ΜΚΟ είναι σύμφυτα με τη μονοπώληση της επιρροής και το πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Η υπεράσπιση, λοιπόν, της καθεστωτικής «αναρχίας» των ολίγων και της καθυπόταξης των πολλών δεν είναι τίποτε άλλο στην πράξη από υπεράσπιση του πελατειακού πολιτικού συστήματος και το προκλητικό είναι ότι αυτοί οι κύριοι παρουσιάζονται ως προοδευτικοί 

Η πανελλήνια συνδιάσκεψη των δικτύων ΜΚΟ και αργότερα ενός συνεδρίου για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσει από τους αναχρονισμούς, που παρουσιάζονται ως δήθεν προοδευτικοί στο χώρο.

Αυτή την προοπτική φαίνεται ότι φοβούνται και κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν οι ολιγάρχες και μηκιοπατέρες και γι' αυτό πήραμε εμείς από την πλευρά μας την πρωτοβουλία να αποκαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τον ψευδεπίγραφο συνδικαλισμό της ΜΚΟ «Σύνταγμα», που προτείνει μια άλλη «χάρτα» αυτορρύθμισης με τίτλο «απόπλους».

Είναι παρήγορο όμως ότι η πρωτοβουλία των Δικτύων βρίσκει απήχηση.

Η δική μας άποψη είναι πέρα από τα υφιστάμενα κυρίως θεσμικά δίκτυα και προτείνει να συστηθούν και περιφερειακά δίκτυα κατά περιφέρειες.

Στη συνέχεια του δημοσίου διαλόγου υποστηρίξαμε την θέση για την συγκρότηση των περιφερειακών δικτύων οικοπροστασίας και οικοανάπτυξης, εάν θέλουμε να έχουμε και την ουσιαστική βάση μιας πανελλήνιας συγκρότησης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για το δίκτυο οικοπροστασίας και ποιότητα ζωής Αττικής, με την οποία ξεκίνησε η όλη διαδικασία κινητοποίησης και συσπείρωσης οικολογικών οργανώσεων γύρω απ' αυτή την ιδέα, έγινε μ' ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και φιλοσοφία οργάνωσης και δράσης.

Δεν έγινε με τη λογική μιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας οργάνωσης συνδικαλιστικού τύπου με ιεραρχικές δομές, που υπήρχαν και υπάρχουν.

Ούτε με την λογική των επιμελητηρίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που έχουν οργανωθεί οι επαγγελματικές τάξεις.

Έγινε με βάση την δικτυακή σκέψη και τη φιλοσοφία της οριζόντιας οργάνωσης, της οριζόντιας επικοινωνίας και δράσης που ταιριάζει στην ανάπτυξη της εθελοντικής δράσης.

Στηρίχθηκε επίσης στην λογική ενός ολοκληρωμένου καινοτομικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης που θέλει την ολότητα προσφοράς και αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Αττική.

Γράψαμε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την λογική του άτυπου δικτύου των 800 για το Σύνταγμα, που επιχειρήθηκε πριν από λίγο καιρό, ούτε τη λογική δικτύων όπως το ΠΑΝΔΟΙΚΟ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ).

Στη μεν πρώτη περίπτωση είχαμε μια χαώδη - αυθαίρετη δομή και επίπλαστη αντιπροσώπευση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε μια γραφειοκρατική δομή που περιορίζεται στο σχολιασμό των εξελίξεων για το περιβάλλον χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.

Στο Πανελλήνιο Δίκτυο, στο οποίο λειτουργούν ουσιαστικά 35 οργανώσεις πανελλαδικά και στα χαρτιά είναι 65. Ενώ στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες οργανώσεις και συλλογικότητες που ασχολούνται με το περιβάλλον, έτσι αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό σε συμμετοχικότητα, όταν το δίκτυο έχει ήδη συμπληρώσει 18 χρόνια λειτουργίας!

Θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε από την αρχή ότι στο δίκτυο οικοπροστασίας Αττικής δε χωρούν και δε νομιμοποιούνται δίκτυα πανελλαδικού χαρακτήρα που εδρεύουν εκτός Αττικής.

Γιατί το ζητούμενο είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν πρακτικό έργο στην Αττική και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους κοντά στον τόπο που κατοικούν και βιώνουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Σ' αυτές τις θέσεις αντέδρασε η επταμελής γραμματεία του (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) Πανελλήνιου δικτύου οικολογικών οργανώσεων, που συνοψίζεται στην παρακάτω επιστολή.

ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Προς τον «ΕΡΥΜΑΝΘΟ»

      Αγαπητοί φίλοι,

Η τελευταία επιστολή σας υιοθέτησε αυτά τα οποία έγραψε ο κ. Βασίλης Τακτικός εναντίον του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, στην επιστολή, για την οποία κάναμε αναφορά στην επιστολή που σας στείλαμε στις 13-11-07.

      Στην επιστολή σας αναφέρετε συγκεκριμένα τα εξής:

«Σ' ό,τι αφορά τη γενικότερη κριτική που ασκεί ο Β. Τακτικός στο σφετερισμό της εκπροσώπησης και στο έλλειμμα της δευτεροβάθμιας οργάνωσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα την προσυπογράφουμε και νομίζουμε ότι είναι αυταπάτη να εθελοτυφλούμε».

Εφόσον λοιπόν προσυπογράφετε την επιστολή του κ. Τακτικού, ο οποίος μάλιστα είναι αναπληρωματικό μέλος στην Ε.Γ. του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, παρακαλούμε, για μια ακόμα φορά, να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1) Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχετε σε ένα σχήμα το οποίο συκοφαντείτε και υποτιμάτε με τον τρόπο αυτό;

2) Η επιστολή ανέφερε για «γραφειοκρατική δομή» (του ΠΑΝΔΟΙΚΟ), «χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης». Η δράση των οργανώσεων μελών του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι ουσιαστική παρέμβαση; Με ποιο δικαίωμα υποβαθμίζετε τη δουλειά των οργανώσεων μελών του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, καθώς και το έργο τους, με αυτό τον τρόπο; Σημειώνουμε ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι ΔΙΚΤΥΟ και όχι οργάνωση.

3) Αναφέρατε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα «χιλιάδες οργανώσεις» εννοώντας ότι είναι λίγες αυτές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο. Ανεξάρτητα από την άγνοια του χώρου, που δείχνει να έχετε (οι οικολογικές οργανώσεις δεν ξεπερνούν τις 300, σας παραπέμπουμε στην καταγραφή του ΕΚΚΕ (275)), σας καλούμε να μας γνωρίσετε έστω και μία οικολογική οργάνωση που έχει τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της αρνηθήκαμε το δικαίωμα αυτό. Αντίθετα έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για τη διεύρυνση της συμμετοχής των οικολογικών οργανώσεων στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ με μερική μέχρι σήμερα επιτυχία (3-8 οργανώσεις το χρόνο, σύνολο σήμερα 75 από τις 275)

4) Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με τις τελευταίες εγγραφές στο Συνέδριο της Κέρκυρας, αριθμεί 75 μέλη. Ο κ. Τακτικός ισχυρίστηκε ότι λειτουργούν μόνο 35. Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε ποιες είναι οι 40 ανενεργές; Αν δεν το κάνετε πρόκειται για καθαρή συκοφαντία, που δεν αρμόζει σε μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

      5) Ποια είναι τα κίνητρα της στάσης αυτής του εκπροσώπου σας απέναντι στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ;

Η απάντηση του Β. Τακτικού

                                                

Σε απάντηση της σχετικής σας επιστολή 13-11-2007 για την εισήγηση του Βασίλη Τακτικού περί του δικτύου οικοπροστασίας Αττικής θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η εισήγηση αυτή έγινε από την θέση του εκπροσώπου της Ηράκλειας Ένωσης Αττικής και όχι του εκπροσώπου της ΜΚΟ Ερύμανθος.

Επομένως το ζήτημα αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση την σχέση ΠΑΝΔΟΙΚΟ -Ερυμάνθου.

Σ' ό,τι αφορά την γενικότερη κριτική που ασκεί ο Β. Τακτικός στο σφετερισμό της εκπροσώπησης και στο έλλειμμα της δευτεροβάθμιας οργάνωσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα την προσυπογράφουμε και νομίζουμε ότι είναι αυταπάτη να εθελοτυφλούμε.

Η απάντηση είναι ότι

- Η άσκηση κριτικής και αμφισβήτησης για το ρόλο της σημερινής πλειοψηφίας της γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ υπό τον έλεγχο του Κώστα Βολιώτη δεν αναιρεί το δημιουργικό αναπτυξιακό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το δίκτυο υπό άλλες αντιλήψεις ανοικτότητας προς την κοινωνία και όχι με τη μορφή κλειστής λέσχης που λειτουργεί σήμερα.

Η κριτική μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι ένα πανελλήνιο δίκτυο δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα συνέδριο το χρόνο - που συμμετέχουν κατά μέσο 35 οργανώσεις σχολιάζοντας στην ουσία τις εξελίξεις στο χώρο της οικολογίας.

Οι «κλιματικές αλλαγές», για παράδειγμα, που ήταν το θέμα του φετινού συνεδρίου δεν αντιμετωπίζεται με «ασπιρίνες» σχολιασμού, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ουσιαστική παρέμβαση με ένα πανελλήνιο σχέδιο δράσης, που, για να πετύχει, θα πρέπει να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εθελοντές.

- Η αξιοποίηση της κοινοτικής εταιρικής ευθύνης ή της πράσινης επιχειρηματικότητας που ήταν τα θέματα προηγούμενων συνεδρίων για να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα χρειάζεται εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες μέλη να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η γραφειοκρατική αντίληψη, όμως, της μικροεξουσίας, που επικρατεί στη διεύθυνση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η κλειστότητα προς την ανοικτή συμμετοχή έχει περιορίσει το δίκτυο σε έναν από τους μικρούς διαχειριστές της καχεκτικής κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Με αυτή την αντίληψη, λοιπόν, είμαστε σε ρήξη, εκφράζοντας την ανοικτή συμμετοχική οικολογία για όλους τους πολίτες.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca) -- ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg