profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 09:24
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Εάν από τον ρόλο του κόμματος αφαιρέσουμε τον επικοινωνιακό του ρόλο, την επικοινωνιακή διαμεσολάβηση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής εξουσίας / από τον πολιτικό ρόλο του κόμματος ουσιαστικά δεν μένει τίποτε.

  Και ένα μεγάλο μέρος από αυτό τον ρόλο τον έχει αφαιρέσει σήμερα «ο θαυμαστός κόσμος του θεάματος» η μιντιοκρατία.

Το κόμμα διατηρεί βέβαια το ρόλο του πολιτικού πρωταγωνιστή ή του συμπρωταγωνιστή σε περιοχές που δρουν αποκλειστικά οι πολιτικοί αξιωματούχοι και όχι το σύνολο των οργανωμένων μελών του.

Κάποιοι πρέπει να επικυρώνουν τις αποφάσεις στο προσκήνιο που πολλές φορές παίρνονται στο παρασκήνιο.

Αυτοί οι πολιτικοί πρωταγωνιστές είναι περισσότεροι οι ηθοποιοί της παράστασης του επικοινωνιακού γεγονότος και λιγότερο οι συγγραφείς δημιουργοί και σεναριογράφοι. Πρόκειται όμως για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση, και αυτό το φαινόμενο πρέπει να εξετάσουμε σ' αυτή την περίοδο της βαθειάς μετάλλαξης.

ΤΟ ΜΑΓΜΑ

ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙ ΜΙΝΤΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Καμιά ουσιαστική αντίσταση σ' αυτή την συγκυριαρχία δεν παρατηρείται από τους περισσότερους πολιτικούς αξιωματούχους.

Το πιθανότερον είναι ότι βολεύει μια διευθύνουσα κάστα που κινεί τα νήματα.

Αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το μάγμα της παραδοσιακής κομματικής γραφειοκρατίας με την μιντιοκρατία που ούτως ή άλλως είχε ξεκοπεί από την κοινωνική βάση δεν έχει μόνον αρνητικές αλλά και θετικές επιδράσεις: απομυθοποιεί ένα κρατικιστικό μοντέλο που φάνταζε ως προοδευτικό ενώ στην ουσία ήταν βαθύτατα συντηρητικό από ένα χρονικό σημείο και πέρα.

Το μάγμα αυτό λοιπόν αποδομεί ένα νεκρό φορτίο οργάνωσης και ιδεολογίας χωρίς βέβαια να υπάρχει σχεδιασμός για το καινούργιο.

Από την άλλη όμως, συντηρεί μια κάστα πολιτικών μετριοτήτων με την εικόνα της τηλεόρασης που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Ο εκσυγχρονισμός στην τεχνολογία και στην οικονομία των επιχειρήσεων ασφαλώς δεν αντανακλά άμεσα και στο επίπεδο ιδεών οργάνωσης ενός κόμματος, ούτε το αντίθετο θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν συντρέχουν οι τεχνολογικές προϋποθέσεις.

Οι τεχνολογίες της επικοινωνίας έχουν ανοίξει σίγουρα ένα νέο πεδίο ανασυγκρότησης και του ίδιου του πολιτικού φορέα.

Το μάγμα κομματικής γραφειοκρατίας και μιντιοκρατίας πρέπει να ξεπεραστεί εάν το κόμμα θέλει να συνεχίσει ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ειδάλλως κόμματα - προϊόντα καθαρά της μιντιοκρατίας θα «κλέψουν» το σκηνικό.

Το ξεπέρασμα είναι σύμφυτο με τη θέσμιση μιας πολιτικής επικοινωνίας για τη συλλογικότητα στο κόμμα.

Η επιστροφή της άμεσης επικοινωνίας μπορεί να γίνει μόνον από μία εσωτερική παραγωγή επικοινωνίας και μεταφοράς μηνύματος.

Το κόμμα θεσμός πρέπει να εκπονεί στρατηγικές μελέτες σχεδιασμού και πολιτικής.

Το κόμμα θεσμός πρέπει να συγκεντρώνει και να μεταφέρει την πολιτική σκέψη.

Το κόμμα θεσμός οφείλει να συγκροτεί άποψη για την κοινωνία να συγκροτεί επί μέρους πολιτικές.

Να προωθεί την χρηστική πληροφορία την κοινωνικοποίηση της γνώσης.

Να παρεμβαίνει με τις δικές του εκτιμήσεις στους καθοδηγητές γνώμης και όχι να ετεροπροσδιορίζεται από αυτούς.

Οι δηλώσεις προσώπων και πολιτικών αξιωματούχων δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει την ανάγκη για μελέτη, επεξεργασία, και συστηματική ροή μεταφοράς μηνυμάτων.

Ούτε ο «διάλογος» στην τηλεόραση μπορεί να υποκαθιστά τον διάλογο με την κοινωνία γιατί ο διάλογος στην τηλεόραση είναι ουσιαστικά μονόλογος.

ΤΟ INTERNET

Το INTERNET προσφέρει μια επαναστατική δυνατότητα στο κόμμα όπως και σε κάθε συλλογικό οργανισμό για μια απευθείας επικοινωνία με τον πολίτη.

Αλλά και ακόμη σ' αυτή την φάση που οι χρήστες είναι σχετικά λίγοι η σελίδα στο INTERNET μπορεί να προσφέρει αρχειοθετημένες και κωδικοποιημένες πληροφορίες στους καθοδηγητές γνώμη (δημοσιογράφους) και πολιτικά στελέχη για τις οποίες ουσιαστικά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση.

Το INTERNET ως μέσο μεταφοράς επικοινωνίας απαιτεί μια επεξεργασία μορφοποίησης.

Θα μπορούσαμε να το φανταστούμε ως ένα μηνιαίο περιοδικό του κόμματος με χαμηλό κόστος (οικολογικό) αφού θα περιορίζει την κατανάλωσης χαρτιού) και μη προκλητικό για τους ανταγωνιστές αφού δεν διεκδικεί μερίδιο πωλήσεων στην αγορά.

Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι έχουμε μπροστά μας ένα εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας το οποίο μπορεί ν' ανήκει στη σφαίρα της συμπληρωματικότητας - χωρίς αντιπάλους ανταγωνιστές αλλά συνεργάτες.

Κατ' αρχήν θα βρει πολλούς ενδιαφερόμενους «συνδρομητές» για υλικό στα πάμπολλα περιφερειακά μέσα στο βαθμό που η σελίδα προσφέρει επεξεργασμένο υλικό για άμεση αναδημοσίευση.

-           Γι' αυτό το ζήτημα με την σελίδα INTERNET στο κόμμα δεν είναι μόνον η εγκατάσταση του κόμβου που είναι καθαρά τεχνικό θέμα αλλά η επεξεργασία της ύλης και των κειμένων που εκτός από τα θεμελιακά κείμενα στ' άλλα πρέπει να γίνεται μια κωδικοποίηση - σύνοψη και περιλήψεις.

Η εργασία αυτή είναι καθαρά πολιτική στο ένα της σκέλος και στο άλλο επαγγελματική επικοινωνιακή σ' ότι αφορά την επεξεργασία.

-           Η ανάπτυξη του διαλόγου μέσω από το INTERNET με συμμέτοχους τους πολίτες είναι επίσης μία άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να συζητηθεί.

Βασίλης Τακτικός

25/1/99

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca) -- ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg