profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 07:59
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

«Πράσινο» στις άδειες για πράσινη ενέργεια

adeiesenergeia.jpg

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Μία ακόμη νομοθετική παρέμβαση βρίσκεται στα σκαριά, με στόχο τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης για μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας, ώστε ο χρόνος να περιοριστεί σε 8-10 μήνες.

Ολες οι προηγούμενες είχαν αποτύχει, καθώς τα κυριότερα προβλήματα, δηλαδή γραφειοκρατία και πολυνομία, αντί να τιθασευτούν γιγαντώνονταν. Ετσι, αισίως ο χρόνος για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου έφτασε και τα 5 χρόνια, οι προσφυγές στο ΣτΕ καθημερινή υπόθεση για όποιον «οικολόγο» ή οικολογούντα δεν γουστάριζε να βλέπει ανεμογεννήτριες, ενώ η αυθαίρετη ερμηνεία νόμων από δημόσιες υπηρεσίες έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει οχλούσες και επικίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις τα... φωτοβολταϊκά. Βεβαίως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις κρύβουν αντιμαχόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουσία είναι πάντως ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω, με μόνο 1.420 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες ΑΠΕ, όταν για την κάλυψη των υποχρεώσεών της πρέπει να εγκαταστήσει πάνω από 10.000 μεγαβάτ μέχρι το 2020.

Την αρνητική εικόνα που αποτρέπει επενδυτές για επενδύσεις και άλλους τους υποχρεώνει να τις εγκαταλείψουν εντελώς, προσπαθεί να αναστρέψει το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Τι προβλέπεται

Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα πλήρες την ερχόμενη εβδομάδα και προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Σύντμηση των χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης αδειών περιβαλλοντικού χαρακτήρα, με συγχώνευση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης με την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων.

* Ευεργετική διάταξη υπέρ των κατοίκων των δήμων στα όρια των οποίων λειτουργούν οι μονάδες, οι οποίοι θα λαμβάνουν το μισό του τέλους που καταβάλλει ο παραγωγός στον δήμο (2,5% επί των εσόδων της μονάδας), ως έκπτωση στο λογαριασμό ηλεκτρικού. Το άλλο μισό θα το λαμβάνει ο δήμος.

* Τροποποίηση του χωροταξικού, ώστε οι μονάδες ΑΠΕ να μπορούν να εγκατασταθούν παντού, με εξαίρεση περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α και υγροτόπους Ραμσάρ.

* Σύσταση στο ΥΠΕΚΑ υπηρεσίας εξυπηρέτησης επενδυτών (one-stop shop), με επικεφαλής διευθυντή και υπαγωγή απ'ευθείας στον υπουργό.

Τέλος, η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ θα επιτρέπεται σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας και σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται πλέον από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από το υπουργείο.

Ενστάσεις

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην γ.γ. του ΥΠΑΝ Κωστής Μουσουρούλης, με δήλωσή τους προσάπτουν στην υπουργό ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε είναι αυτούσιο το κείμενο που είχε ετοιμαστεί στη θητεία τους και ετοιμάζονταν να καταθέσουν στη Βουλή, αν δεν παρενέβαιναν οι εκλογές. *

(Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=108650, Ημερομηνία Δημοσίευσης: 4/12/2009)

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg