profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 04:26
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

Verba volant, Voluntas manent

(μτφρ.: Τα λόγια πετούν, ο Εθελοντισμός μένει)

 

 Του Ηρακλή Λαμπαδαρίου

 

Επιδιώκοντας μια άμεση μορφή επικοινωνίας με πολίτες κάθε ηλικίας, κυρίως νεαρής, και στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους γύρω από τον εθελοντισμό και τον ρόλο του ενεργού πολίτη στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα αυτό, αξιοποίησα τις δυνατότητες των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social networking web 2.0) δημιουργώντας ουσιαστικά ένα δίκτυο με αποτελεσματικά επικοινωνιακά εργαλεία (ιστολόγιο, forum, DocStoc, twitter, Mailing list).

 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση του περιεχομένου, αφού οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολιτικές που αυτή εφαρμόζει επηρεάζουν, καθορίζουν και προωθούν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην σύγχρονη κοινωνία. Θεωρώ ότι οι δυνατότητες που μας δίνει το Διαδίκτυο σχετικά με την ανταλλαγή απόψεων-ιδεών-σκέψεων και κυρίως καλών πρακτικών δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες.

 
Απώτερος στόχος του δικτύου αυτού της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει ο εθελοντισμός για την καλυτέρευση της ποιότητας και των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών της Ε.Ε. είναι να κινητοποιήσει κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνοντας μέρος σε δράσεις, προγράμματα και ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολίτες του κόσμου (ζουν τοπικά αλλά θα πρέπει να σκέφτονται οικουμενικά-ευρωπαϊκά) και να γίνουν οι ίδιοι πολλαπλασιαστές και φορείς πολιτισμού.

 
Στο πλαίσιο αυτό δίνεται βαρύτητα στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους στόχους κάθε Ευρωπαϊκού Έτους (2010 - Καταπολέμηση της φτώχειας & του Κοινωνικού Αποκλεισμού, 2009 - Δημιουργικότητα και Καινοτομία, 2008 - Διαπολιτισμικός Διάλογος). Εν' όψει, μάλιστα, του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί (ιστολόγιο, forum, DocStoc, twitter, Mailing list) θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή/ δημοσιοποίηση των στόχων του Έτους και θα ενισχύσει την συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και προγράμματα. Παράλληλα, δίνεται βαρύτητα στο περιεχόμενο του ιστολογίου και του forum ώστε να συμβάλλει ή να αξιοποιηθεί από την ευρύτερη κοινωνία στα θέματα προώθησης και ανάδειξης του εθελοντισμού στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που διαρκώς εξελίσσεται.

 
Πρακτικά αυτό ήδη αξιοποιήθηκε από την Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό «Κοινωνική - Πράσινη Οικονομία και Ενεργός Πολίτης» που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και τέθηκε υπό την αιγίδα του «Έργου Πολιτών», Κρατικού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό, αφού αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής εισήγησης ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για την προώθηση του εθελοντισμού και την ενεργό συμμετοχή των νέων.

 
Το πλεονέκτημα του δικτύου αυτού είναι ότι έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές συνεργασίες και να προβάλλεται μέσω ιστοσελίδων με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως είναι το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού "anthropos.gr" (http://www.anthropos.gr), το NGO.gr - Κοινή Ιστοσελίδα στον τόπο συνάντησης των ΜΚΟ (http://www.ngo.gr/), το Πρώτο Πρακτορείο Ειδήσεων για τον Εθελοντισμό και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη «Όλοι μαζί» (http://www.olimazi.eu/) και το Κληρώσεις.gr (http://www.kliroseis.gr).

 

Περιεχόμενο του ιστολογίου http://lampadariou.wordpress.com 

 

Το περιεχόμενο του ιστολογίου είναι χωρισμένο σε 10 κατηγορίες (Δράσεις, Δημοσιεύματα, Διάφορα κείμενα, Ανακοινώσεις, Συνεντεύξεις, COSMOPOLIS: International Festival of Kavala, Εργασίες, Οικολογία, Ποίηση) και 151 ετικέτες-tags για εύκολη και γρήγορη πλοήγηση. Κάθε κείμενο που αναρτάται στο ιστολόγιο έχει πολλές πτυχές από τις οποίες είναι εμφανής η σύνδεση του εθελοντισμού, του ρόλου του ενεργού πολίτη και των ευρωπαϊκών δρώμενων. Η έμφαση μάλιστα στα ευρωπαϊκά φαίνεται από την πλειοψηφία των αναρτημένων κειμένων.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ιστολόγιο έχει η αμφίδρομη επικοινωνία με τους επισκέπτες, η οποία επιτυγχάνεται με την ελεύθερη ανάρτηση σχολίων για κάθε δημοσιευμένο κείμενο. Με τον τρόπο αυτό, το ιστολόγιο έχει αναπτύξει μια επιπλέον δυναμική και ουσιαστικά αποτελεί ένα διαδικτυακό χώρο διαρκούς διαλόγου και άμεσης επικοινωνίας, βασισμένο στη Δημοκρατία και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, δίχως όρια που θέτει η πολυγλωσσία, αφού υπάρχει έκδοση του ιστολογίου στα Αγγλικά (ΕΝ), Γαλλικά (FR) και Ισπανικά (ES).

 

Το template του ιστολογίου έχει διαμορφωθεί ειδικά για να καλύπτει τους στόχους και τις ανάγκες των επισκεπτών. Είναι διαμορφωμένο με τρόπο που να διευκολύνει την αναζήτηση πληροφοριών, την ανάγνωση νέων αναρτήσεων και κυρίως την συμμετοχή των επισκεπτών μέσω της ανάρτησης σχολίων. Επίσης, υπάρχουν κατηγοριοποιημένοι (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ακαδημαϊκά και Διάφορα) σύνδεσμοι (links) προς ιστοσελίδες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους στόχους και τους σκοπούς του ιστολογίου, όπως, για παράδειγμα, αυτές της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό, της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης για τη Νεολαία, του  Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ελληνικού Κέντρού Προώθησης του Εθελοντισμού "Anthropos.gr".

 

Να σημειωθεί ότι κανένα από τα επικοινωνιακά εργαλεία του δικτύου δεν παρουσιάζει εμπορικό περιεχόμενο (δεν φιλοξενούνται διαφημίσεις). Δεν μπορεί να παραχωρηθεί θέση στο κέρδος παρά μόνο στον εθελοντισμό και τον αλτρουισμό.

 

Υ.Γ.:  Περισσότερς πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: www.docstoc.com/docs/12575461/Ιστολόγια-που-έχω-δημιουργήσει

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg