profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 08:07
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Δάνειο αποπληρωμής χρεών με εγγύηση Δημοσίου

 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Κρατικές εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο, προκήρυξη νέων επιδοτήσεων αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, αδειοδοτήσεις εξπρές επιχειρήσεων σε μόνο 1 ημέρα από τον Ιούνιο, αλλά και δραστική απλοποίηση του ΕΣΠΑ προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Χθες η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσίασε το πλέγμα των κυβερνητικών πολιτικών για τη στήριξη της επενδυτικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

Το πλαίσιο έχει 10 άξονες:

* Ρευστότητα. Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δίδει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ) εγγυήσεις σε επιχειρηματίες ώστε να αποπληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με την υπουργό, πρόκειται για αίτημα των επιχειρηματικών ενώσεων, αλλά πρέπει πρώτα να τύχει της έγκρισης της Ε.Ε.

Επίσης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ θα παρέχονται με νέο πρόγραμμα εγγυήσεις σε αγροτικά δάνεια αλλά και σε εταιρείες για την ενίσχυση προγραμμάτων καινοτομίας, εξωστρέφειας μέσω επενδυτικών σχεδίων.

 

Μείωση ελλείμματος μέσω ΕΤΕπ

* Δημοσιονομικό έλλειμμα. Το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος είναι να καλυφθεί μέσω δανεισμού ένα μέρος από την εθνική συμμετοχή σε έργα, μειώνοντας το βάρος για τον προϋπολογισμό. Για τον ίδιο λόγο αναζητούνται τα περιθώρια που υπάρχουν για συμπράξεις με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και για άλλους ιδιωτικούς πόρους.

* Αδειοδότηση σε 1 ημέρα. Την ίδρυση εταιρείας σε 1 ημέρα με σχέδιο νόμου για την απλούστευση διαδικασιών (από 35 ημέρες που πρέπει να περάσουν σήμερα για να ιδρυθεί μια επιχείρηση και 15 βήματα) υποσχέθηκε η κ. Κατσέλη. Οπως επισήμανε θα καταστεί εφικτή έως τον Μάρτιο, ενώ έως τον Ιούνιο θα είναι δυνατή μέσα σε 1 ημέρα και η αδειοδότηση της νέας επιχείρησης.

* Χρέη προς ιδιώτες. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, έως τον Ιούνιο θα πληρωθούν όλα τα χρέη προηγούμενων ετών προς επιχειρηματίες. Ηδη έχουν πληρωθεί «χρωστούμενα» αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν προς πληρωμή αρκετά ακόμη, μεταξύ των οποίων 670 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις για επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου και 250 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίους.

 

Τον Μάιο ο αναπτυξιακός

* Αναπτυξιακός νόμος. Στη Βουλή οδεύει τον Μάιο ο νέος Αναπτυξιακός, σύμφωνα με την κ. Λούκα Κατσέλη. Οπως διευκρίνισε δεν θα χρηματοδοτεί φωτοβολταϊκά (για λόγους αλληλοκάλυψης με άλλες δράσεις) αλλά θα δώσει κίνητρα για παράλληλες δράσεις, όπως είναι η αλλαγή των καυστήρων, για βιομάζα, μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ.

* Ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η Ν.Δ. «έχασε» υποψήφιες ξένες επενδύσεις αξίας 1 δισ. ευρώ έκαστη λόγω καθυστερήσεων. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει λίστα των «ξένων» που έδειξαν ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες αδράνησαν.

Εκτιμάται ότι και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για δύο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για θεματικά πάρκα, για αναβαθμισμένες τουριστικές υποδομές, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

* Νέες προκηρύξεις έργων αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Η υπουργός ανακοίνωσε επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις αξίας 500 εκατ. ευρώ (υφιστάμενων εταιρειών κάθε κλάδου, πράσινης επιχειρηματικότητας, στήριξης επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας).

* Πιστώσεις με κοινοτική συνδρομή. Το υπουργείο προωθεί επίσης πιστώσεις 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα JEREMY που αφορούν μικρές επιχειρήσεις καινοτόμες και δράση «JESSICA» για αναπλάσεις.

* ΒΙΠΕ. Σήμερα προανήγγειλε ανακοινώσεις για την αναβάθμιση και τη δημιουργία των ΒΙΠΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τις έχει στην κατοχή της.

 

Αλλαγές σε ΕΣΠΑ

* ΕΣΠΑ. Προωθείται δέσμη δραστικών αλλαγών στο ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να ετοιμαστεί η αναθεώρηση στις 10 Μαρτίου και εντός του Απριλίου να ολοκληρωθεί η έγκριση από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Σ. Αρναουτάκη, το κράτος θα καλύπτει το επιπλέον κόστος απαλλοτριώσεων (τα κοινοτικά προγράμματα καλύπτουν μόνο το 10%).

Επίσης, δημιουργείται νέο πρόγραμμα για τον «Πολιτισμό, Τουρισμό και Υγεία» και γίνονται ταχύτερες οι εγκρίσεις για μικρά έργα (έως 50 εκατ. ευρώ ) χωρίς να είναι πια αναγκαία η έγκριση από τα κεντρικά υπουργεία.

Θεσπίζεται ακόμη υποχρέωση προς τους δικαιούχους (υπουργεία, περιφέρειες) να πληρώνουν πρώτα έργα του ΕΣΠΑ με τα λεφτά που τους δίνει το κράτος και μετά τα εθνικά έργα που έχουν υπό την επίβλεψή τους. Οι ίδιες αρχές θα έχουν το δικαίωμα επικαιροποίησης μελετών για έργα, ώστε να μην υπάρχει επιπλέον κόστος και καθυστερήσεις (με το νόμο του κ. Σουφλιά, οι μελέτες έπρεπε να ανατίθενται σε μελετητές).

Παράλληλα προωθείται κατάργηση του ελέγχου συμβασιοποίησης για τα μικρά έργα. Παραμένουν οι άλλοι 2 έλεγχοι κατά την προκήρυξη, και ο κατασταλτικός. Δίδεται επίσης η δυνατότητα προκήρυξης έργων προϋπολογισμού ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ.

 

Πηγή: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», Ημ. Δημοσίευσης 18/02/2010

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca) -- ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ E-LEARNING ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg