profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 15:13
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

Η «πράσινη» ενέργεια απαιτεί σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρισμού

Ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, δεν είναι συμβατές με το υπάρχον σύστημα

 

INSEAD

Μπορούμε να διασφαλίσουμε την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών ενώ εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι και να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μέλλον; Ποιες είναι οι εναλλακτικές και ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για να μετατραπεί η οικονομία σε πράσινη χωρίς να παγώσει; Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που εξετάστηκαν στο Στρογγυλό Τραπέζι των Αποφοίτων του INSEAD, που έλαβε χώρα προ ημερών στις εγκαταστάσεις της σχολής στο Φοντενεμπλό.

«Οταν υπάρχει αφθονία ανέμων, για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεταπτώσεις του δικτύου μεταφοράς, διαφορετικά το δίκτυο θα καταρρεύσει. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Φτιάχνεις ένα έξυπνο δίκτυο», επισημαίνει ο Πολ Κλάιντορφερ, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο INSEAD. Ο Κλάιντορφερ πιστεύει πως το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αμφισβητείται τόσο ως προς το δυναμικό του για παραγωγή ενέργειας όσο και ως προς την ικανότητά του να απορροφά μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών. Ο ίδιος τονίζει πως θα χρειαστεί μια ισορροπία ανάμεσα στη σωστή πολιτική και τους θεσμούς της αγοράς, δηλαδή ανάμεσα στον ρόλο των επιχειρήσεων και της βιώσιμης κατανάλωσης που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.

Ο Σπέροπ Μένσα, αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Εταιρικών Σχέσεων στη μονάδα T&D Network Management Solution AREVA, εταιρεία που προτείνει λύσεις για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη μεταφορά ηλεκτρισμού, επισημαίνει πως οι ενδιάμεσες ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική δεν είναι συμβατές με το υπάρχον δίκτυο. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει κάτι στο δίκτυο, αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε σημαντικό ποσοστό αυτών των ανανεώσιμων πηγών. Προκειμένου να διασφαλίσουμε πως το δίκτυο θα είναι «έξυπνο», ο κ. Μένσα προτείνει ένα μοντέλο «ανταπόκρισης στη ζήτηση» με το οποίο θα «προγραμματίσουμε την κατανάλωση ενέργειας».

Μια άλλη λύση που προτάθηκε για τη μείωση της χρήσης άνθρακα είναι η νομοθεσία περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υποχρεώνει τους προμηθευτές ενέργειας να αγοράζουν ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές σε καθορισμένη τιμή. Ο Ντιρκ Χέντρικς, διευθυντής του Γραφείου Επαφών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι καθοριστικές για τη μελλοντική μείωση της χρήσης άνθρακα και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η εναλλακτική ώστε να ενδιαφερθεί. «Μπορεί κανείς να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και νέο πλούτο για την κοινωνία και νέες επιχειρήσεις».

Ο Χένρι Ντέργουεντ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Εμπορίας Εκπομπών Καυσαερίων, την οποία έχουν δημιουργήσει εταιρείες που εμπορεύονται τα δικαιώματα εκπομπών καυσαερίων, πιστεύει πως οι προτεινόμενες αλλαγές στο δίκτυο και την υποδομή θα «δώσουν στην παγκόσμια κοινότητα κάτι για να ασχολείται για πολύ καιρό». Και δεδομένου ότι αυξάνονται οι ενδείξεις περί της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ντέργουεντ τονίζει πως «η βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο θα αρχίσει να μιλά πολύ σοβαρά για την ανάγκη να ασχοληθούμε σοβαρότερα με τη μείωση της χρήσης άνθρακα.

Ακόμη κι αν το τίμημα της χρήσης άνθρακα είναι τέτοιο ώστε δεν επηρεάζει όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στις εταιρείες, έχουμε ενδείξεις πως η λογική της μείωσης θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, καθώς οι άνθρωποι θα βλέπουν πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή τους και θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις καταστροφές και για την τύχη των παιδιών τους».

Στα παραδοσιακά κοιτάσματα μένει η Shell

Η πετρελαιοβιομηχανία Royal Dutch- Shell σκοπεύει να βασιστεί περισσότερο στα συμβατικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ανάπτυξή της παρά στη «μη συμβατική» παραγωγή ενέργειας, που είναι υψηλού κόστους. Την είδηση αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη συνέντευξη που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής της Shell, Πίτερ Βόζερ.

Η αλλαγή στρατηγικής της ολλανδο-βρετανικής εταιρείας υποδηλώνει πως η στροφή της Shell στους αμμόλοφους υδρογονανθράκων του Καναδά θα πραγματοποιηθεί με «πολύ βραδύτερους ρυθμούς» από εκείνους των τελευταίων ετών. Μολονότι η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα στα 255.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, έχει σαφώς αφήσει πίσω σχέδιό της για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα.

Σημειωτέον, ότι τόσο η Chevron όσο και η Shell βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τις νιγηριανές αρχές, προκειμένου να ανανεωθούν οι άδειές τους για την άντληση πετρελαίου στη Νιγηρία. Αντίθετα, έχει ήδη εγκριθεί η άδεια της θυγατρικής της ExxonMobil στη Νιγηρία.

 

 Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, Ημ. Δημοσίευσης: 23/02/2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg