profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 09:11
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail

Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ

25 Φεβρουαρίου 2010 > Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού και οριζόντιες συνεργασίες ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης

 
Αθήνα Πτολεμαίων 1, πλατεία προσκόπων, αίθουσα προσκόπων

 

 

 

                                                                                                Αθήνα 24.02.10

 Έχουμε μπροστά μας μια πρόσκληση που για πρώτη φορά καλεί όλα τα δίκτυα να τοποθετηθούν για θεσμικά ζητήματα οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ τους και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 Το μήνυμα μάλιστα είναι να μιλήσουν και να ακουστούν όλοι.

 Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί από μόνο του μια δημοκρατική καινοτομία στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθώς μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει το κάθε Δίκτυο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όλους μας και απαιτούν τη συστράτευση όλης της κοινωνίας εντός των δικών του στενών ορίων.

 Γνωρίζουμε επίσης όλοι μας το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει στο χώρο των ΜΚΟ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κοινοτική νομοθεσία.

 Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι οι Ελληνικές ΜΚΟ δεν αντιπροσωπεύονται στην ΕΟΚΕ (Ελληνική Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) και επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος από τους πόρους του ΕΚΤ (Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου) που προορίζονται για τις ΜΚΟ από την ΕΕ δεν καταλήγει σε αυτές.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο επίσης ότι γνωρίζουμε το μέγεθος των δικών μοναχικών και περιορισμένων δυνατοτήτων σε σχέση με το ρόλο και τις υποχρεώσεις μας έναντι της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπούμε (;), αρνούμαστε να λάβουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνοντας συγχρόνως κάθε δυνατή μέριμνα η αρνητική αυτή στάση μας να μην υπάρξει καθαρά καταγεγραμμένη πουθενά στα αρχεία μας.

 Αρνούμαστε τη μόνη διαδικασία που συγκεντρώνει τη δυναμική να αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα της περιθωριακής παρουσίας των μεμονωμένων οργανώσεων και δικτύων στη χώρα μας με πρόσχημα ότι η συνάντηση αυτή γίνεται με την οργανωτική υποστήριξη ενός κρατικού οργανισμού.

 Προτιμούμε έτσι να προσπαθούμε να ταυτιστούμε με διάφορες οικολογικές ‘ελίτ' που λειτουργούν ως φέουδα και ως κλειστές οργανώσεις για την ανοικτή κοινωνία των πολιτών!.

 Προτιμούμε δηλαδή να αντιμετωπίζουμε την καθολικότητα των ζητημάτων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που απαιτούν αν μη τι άλλο τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας μέσα από μια φεουδαρχική μεσαιωνική αντίληψη.

Παράλληλα προσποιούμαστε τους ‘προοδευτικούς-αντιστασιακούς-αριστεριστές' έναντι του κράτους, χωρίς να περνάει καν από το μυαλό μας ότι το κράτος τουλάχιστον διατηρεί μια στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία και τα πρόσωπα κάθε 4 έτη μπορούν να αλλάζουν.  Ότι το κράτος εν δυνάμει είμαστε ΕΜΕΙΣ.

 Σε αρκετές ‘ελίτ' περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουμε φεουδαρχικό ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο βιώνουμε στο πετσί μας με τα ίδια πρόσωπα και την αυλή τους να ηγεμονεύουν με θράσος έναντι των ενεργών πολιτών και για δεκαετίες στο χώρο, ο καθένας στο δικό του απομονωμένο φέουδο προσφέροντας επικοινωνιακές ‘ασπιρίνες', ανώδυνες επιστολές στα υπουργεία και οδηγίες για το ποιούς πρέπει να ψηφίσουμε στις εκλογές από τις οποίες αποκλείουμε βέβαια αυτούς που αμφισβητούν τις μικροπρεπείς τακτικές μας!!!.

 Έτσι εξηγείται ο φόβος και ο τρόμος που έχει καταλάβει μερικούς μπροστά στην προοπτική της γνήσιας ελεύθερης και δημοκρατικής αντιπροσώπευσης της κοινωνίας των πολιτών. Φόβος και τρόμος που είναι φανερότατος από τα αντανακλαστικά μας και τα ευτελή προσχήματα για τη μη συμμετοχή μας σε οτιδήποτε ανοικτό και ευδιάκριτο.

 Το ζήτημα όμως είναι πότε ο ταλαιπωρημένος τούτος τόπος που λέγεται Ελλάδα (και δυστυχώς δε βίωσε τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό) θα αποκτήσει το επίπεδο οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που έχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή τριτοβάθμια ένωση δημοκρατικής αντιπροσώπευσης όλων των δικτύων με την οποία θα μπορούν να τεθούν μεγάλοι και ουσιαστικοί στόχοι για το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και την κοινωνική οικονομία. Όσο κι αν αυτό ‘χαλάει τη σούπα' μερικών και τα μαγαζιά που διατηρούν επί σειρά ετών, ως ιδιοκτήτες στο ημίφως.

 

Κώστας Γράψας

Αρχιτέκτων μηχανικός (MPhil Cambridge)

Μέλος της ΕΓ του ΠΑΝΔΟΙΚΟ


 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg