profilmko.png

V.TAKTIKOS&SYNERGATES

taktikosksynergates.jpg 

koinethel1.jpg

econsultant.jpg 
komvos2.png 

diathe.jpg
 
 

kladis2.jpg 
   Παραδοσιακά & Βιολογικά
        Προϊόντα Κρήτης

Statistics

OS: Linux g
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.51-38.2
Ώρα: 12:35
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Μέλη: 11
Νέα: 859
Σύνδεσμοι: 5

__1.jpg

Αγρόκτημα Κατσαρός

un.jpg 

  Πράσινη Ανάπτυξη για Όλους

prasini2.jpg

Εθελοντές Δημοσιογράφοι

ethelontes.jpg

  Κοινότητα εθελοντών  διαδικτύου

diadiktio.jpg

         

          Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος

erymanthosmko.jpg


 
ΚΛΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, ΑΘΗΝΑ
2108226562 - 6972448046 
PDF Εκτύπωση E-mail
Το αξιακό έλλειμμα της χώρας και η επιστροφή στην συλλογικότητα

Τα άσχημα νέα περί κρίσης έχουν κατακλίσει την καθημερινότητα μας και τα γνωρίζουν πλέον όλοι.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι: η κρίση έδωσε ένα γερό χαστούκι στο αλλότριο φαντασιακό και μας ξύπνησε από τον λήθαργο του μεθυσμένου και από την υπερκατανάλωση εικονικής πραγματικότητας.

Καιρός είναι να συνέλθουμε από την επιδειξιμανία ενός κλεμμένου πλούτου από το μέλλον της ανθρωπότητας, και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα που εκτός των άλλων απαιτεί αλλαγές σε όλο το αξιακό σύστημα.

Γιατί είναι ξεκάθαρο πλέον ότι στον αποχαυνωμένο κόσμο της κρίσης, πληρώνουμε τώρα τα σπασμένα της «θρησκείας της ανταγωνιστικότητας»και της «επιστήμης» της κερδοσκοπίας. Το θετικό αυτής της ιστορίας είναι, ότι μόνον έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε την ανάγκη για ένα όραμα αλληλεγγύης και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Υπάρχει πλέον επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο δείκτης ανάπτυξης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχει άμεση σχέση με την κοινωνική οικονομία και αυτός ο δείκτης με τη σειρά του έχει σχέση με την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης και της διαφθοράς. η Κ.τ.Π. στο βαθμό που είναι αναπτυγμένη επιβάλλει τη διαφάνεια

Επιστροφή στις αξίες της συλλογικότητας επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διογκούμενης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας. Την απειλή αυτή δεν μπορούν να την αντιμετωπίσει το συντεχνιακό κράτος ούτε από μόνες τους οι κοινωνικές και οικονομικές ελίτ που μονοπωλούν το σύστημα εξουσίας.

Δεν είναι μόνον το δημοσιοοικονομικό έλλειμμα της χώρας που μας πάει πίσω ως κοινωνία. Είναι και "δεξαμενές σκέψεις" και γνώσης που είναι «τρύπιες». Παρά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών γεγονός που συμβαίνει από τον κατακερματισμό, τον ετεροπροσδιορισμό, και την ετοιματζίδικη πνευματική τροφή. Είμαστε και σε αυτό το τομέα ότι "τρώμε" και ότι καταναλώνουμε..

Θέλουμε δεν θέλουμε θα καταλάβουμε ότι δεν αρκεί μόνον η οργάνωση του κράτους και η συντεχνιακή οργάνωση της κοινωνίας. Το φάσμα της απειλούμενης χρεοκοπίας των οικονομιών είναι δικό τους προϊόν ,καθώς και της επιστήμης της κερδοσκοπίας. Χρειάζεται και μια νέα επιστήμη για τη καταπολέμηση της φτώχειας ένας νέος διαφωτισμός.

 Αλλά κυρίως η ενότητα και η οριζόντια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Η ενίσχυση του τρίτου τομέα που συγκροτεί το νέο κοινωνικό κεφάλαιο με ανθρώπινες οικουμενικές αξίες, δίνοντας λύση μέσα από την κοινωνική οικονομία στην αντιμετώπιση της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το μήνυμα είναι συμμετοχική δημοκρατία και πράσινη ανάπτυξη για όλους.

 Στην μεταμοντέρνα εποχή έχουμε το μέσον για την αυτόνομη και διαδραστική έκφραση που στην προκείμενη περίπτωση είναι το ίντερνετ και το facebook και όλα τα άλλα διαδραστικά εργαλεία ενημέρωσης. Το ουσιαστικό μήνυμα όμως της σύνθεσης ποιοτικού χρόνου πρέπει να το συνθέσουμε εμείς, δεν θα ο βρούμε σε super market.

H κρίση που βιώνουμε είναι κρίση πρώτα από όλα των συλλογικών φαντασιακών και αξιών (άνοδος της ασημαντότητας Κορνήλιος Καστοριάδης) Αποδεχτήκαμε ως κοινωνία τα πρότυπα των βιομηχανοποιημένων μορφών και συμβόλων τα οποία στερούν από το άτομο την δημιουργική φαντασία και εξάσκηση, αλλά και την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες των επιλογών μας.

Σε σχέση με το αρχαίο Ελληνικό φαντασιακό απεμπολήσαμε την ιδιότητα του πολίτη και γίναμε μόνον καταναλωτές-πελάτες του κυρίαρχου εμπορευματοκεντρικού συστήματος.

«Ανεπαισθήτως τριγύρω μας έκτισαν τείχη»όπως λέει και ο στίχος του Καβάφη. Χωρίς καν να αντιληφθούμε τον ετεροπροσδιορισμό της σκέψης.

Ανεπαισθήτως, ο ευδαιμονισμός ταυτίστηκε με τον καταναλωτισμό και την ακόρεστη απληστία.

Φαντάζει πολύ μακρινή στην κοινωνία μας σήμερα  η σοφή παρατήρηση  του Σόλωνα προς τον Κροίσο και ομιλία του Σωκράτη στο «Συμπόσιο»

Ποιοτικός χρόνος είναι τέχνη. Ποίηση ζωής. Συμπύκνωση νοημάτων. Μόχλευση υψηλών αισθημάτων. Ανάδυση του καλύτερου εαυτού μας σε σχέση με τους φίλους μας και τους άλλους. Της δικής μας πρωτότυπης έκφρασης..

Ο κατακερματισμένος χρόνος μέσα στην ασημαντότητα και τα θραύσματα της καθημερινότητας είναι ο χαμένος χρόνος του καταναλωτή της ετοιματζίδικης πνευματικής τροφής και ψυχαγωγίας. Οι πολίτες μέσα από την συμμετοχική Δημοκρατία έχουν την ευθύνη της ποιοτικής αξιοποίησης του χρόνου

Έχοντας μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την λεηλασία του μέλλοντος..

Την βιόσφαιρα που δυσφορεί και εκπέμπει σήματα κινδύνου.

H οριζόντια διαπροσωπική επικοινωνία είναι η δύναμη και η ελπίδα μας.

Αρκεί να μιλήσουν και ν` ακουστούν όλοι .Η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις, αφορά όλους

Ας κτίσουμε ένα όραμα μια γέφυρα οικολογικού πολιτισμού... από την πεζή καθημερινότητα στο μέλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η οριζόντια συντονισμένη συνεργασία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό (Πρέσπα - Κορυτσά) / Innovative practices in Biotourism (Prespa-Korca)

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό
(Πρέσπα - Κορυτσά)

content1.jpg

Blogosphera

Αυτο-οργάνωση εθελοντισμού

              & δικτύωση

autorganosi.jpg

_.jpg

      www.wwac.gr w.w.a.c.1.jpg            

ioas.jpg

        www.ioas.gr

      http://www.dionet.gr/                                                                   dho.png                     
logopraxis.jpg
logoedra.jpg
logogrammixois.jpg
grapsasblogspot.jpg